The Equality State

WYOMING

The Equality State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: niet interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets

Wyoming is een grote, open staat; een staat van cowboys en olie. In de jaren tachtig groeide Casper behoorlijk vanwege de oliewinning uit fossiele materialen, maar dat duurde niet lang.De boom is voorbij en Wyomings grootste probleem is hoe ze de jongeren die er opgroeien in de staat kan houden. Er is niets te doen. Veel mensen vertrekken naar Idaho, Utah en Colorado waar meer economische activiteit plaatsvindt. De bevolking stagneert op een half miljoen maar de gemiddelde opleiding daalt net zo hard als de leeftijd stijgt.

De rijke zakenlui die in Jackson Hole hun tweede huis hebben of conferenties bezoeken, voegen weinig toe aan de economie van de staat. Tweederde deel van Wyoming bestaat uit heuvels die de aanloop vormen tot de rest, het westelijk deel dat behoort tot de Rocky Mountains. Dat is het gebied waar de meeste bezoekers terecht komen: hier liggen Yellowstone National Park, met Yosemite het bekendste van alle parken, en Grand Teton National Park, dat minder ontdekt is maar minstens zo mooi.Over Yellowstone National Park hoeven we weinig te zeggen, behalve dat het er ’s zomers wel erg druk kan worden. De geisers, hete bronnen, het meer, de bossen, de dieren: een prachtig park. Wel is het aan te bevelen uit de auto te komen en niet alleen de lus door het park te rijden, in ganzenmars vanwege de vele anderen die dat doen. Probeer niet het hele park in één keer te zien maar exploreer liever een gedeelte heel intensief.

Grand Teton NP is onbekender en wordt nog wel eens voorbijgereden in de haast om naar Yellowstone te komen. Dat is onverstandig. Als u toch zo ver bent komen rijden naar deze regio, kijk dan ook in een van de mooie bergparken. Wyoming heeft verder zes national forests, een paar andere hoge pieken en bergruggen, kortom, de natuurliefhebber kan er zijn hart ophalen. In het noordoosten is Devil’s Tower National Monument een verplichte stop: een stuk rots dat steil de lucht in steekt als een soort vrijstaand gebergte – de duivel waardig.Wyoming probeert steeds meer de wintersport te bevorderen. Dat is inderdaad de moeite waard in deze staat, maar het lijkt voor Europese skiërs wat al te hoog gegrepen.

Yellowstone biedt veel wintervermaak, dat wil zeggen dat ze met snowmobiles op pad gaan. Het voor- en najaar lijkt ons verstandiger.In het midden van Wyoming zijn historische punten uit de pionierstijd te zien, zoals Bridger Trail, de Oregon Trail en de Pony Express. Er is ongeveer net zoveel van te zien als van de oude Route 66: niet veel. Hoofdstad Cheyenne doet veel aan zijn cowboyverleden. Wyoming heeft een reputatie van extreme weersomstandigheden, mede door de hoogteverschillen. De zomers zijn droog en heet en de winters zijn erg koud. Met name in de bergen kan het in de zomer regelmatig onweren. In de bergen valt ook de meeste regen.


Nationale Parken

Grand Teton National Park, staat geheel onterecht helemaal in de schaduw van Yellowstone.

Yellowstone National Park, Het oudste Amerikaanse park.

Artikel over ecosysteem Yellowstone

Onbekend Yellowstone, ontloop de massa’s in Bechler District


Andere natuurmonumenten

Devils Tower National Monument

Black Hills National Forest en veel andere bossen.

Big Horn Mountains

Sinks Canyon State Park


Steden van betekenis 

Cheyenne

Casper

Laramie


Toeristische attracties

Devil’s Tower National Monument

Black Hills National Forest en veel andere bossen.

Big Horn Mountains

Sinks Canyon State Park

Vele parken met prachtig natuurschoon. Wyoming: bij uitstek een staat voor de natuurliefhebber.


Staatsleus

Equal rights (gelijke rechten)


Hoofdstad

Cheyenne


Landelijk/stedelijk

35% platteland


Plaats in de VS in oppervlakte

9de


Klimaat

Wyoming heeft een reputatie van extreme weersomstandigheden, mede door de hoogteverschillen. De zomers zijn droog en heet en de winters zijn erg koud. Met name in de bergen kan het in de zomer regelmatig onweren. In de bergen valt ook de meeste regen.


Geografie

Het noordwesten van Wyoming hoort bij de Rocky Mountains en bestaat uit ruig bergachtig gebied. De rest  van deze staat heeft een voornamlijk heuvelachtig landschap.Wyoming heeft in het zuidwesten twee gigantische stuwmeren die ook recreatief erg aantrekkelijk zijn.


Economie

Mijnbouw, landbouw en veeteelt. Ook de toeristen die een bezoek brengen aan de parken brengen het nodige geld in het laatje. De belastingbasis van de staat is echter zeer smal. Er bestaat ook een culturele tegenstelling tussen zakenlui en potentiële ondernemers en de ranchers die de staatspolitiek bepalen. Toen ambitieuzere inwoners investeerders wilden aantrekken, werden ze actief tegengewerkt door lokale Kamers van Koophandel. Ze waren bang voor verkeer a la Denver en Salt Lake City. Wie Casper ooit heeft bezocht, realiseert zich hoe onzinning die angst is. Het is geen toeval dat de Rocky Mountain States (Idaho, Utah en Colorado) economisch opbloeien en Wyoming achterblijft. Er wordt gewoon niet genoeg in geïnvesteerd.

Zo ligt de University of Wyoming op de 47ste plaats qua loon voor professoren. Niet direct de manier om de concurrentie aan te gaan met de superieure University of Utah.Op bumperstickers ziet u nog wel eens het volgende staan: ‘Dear God, please give us one more boom. This time we won’t screw up.’ De implicatie is dat toch nog toe Wyoming niets verstandigs heeft gedaan met de natuurlijk rijkdom die de staat zomaar in de schoot is gevallen, en dat klopt. Wyoming gaat altijd tegen de draad van de economie in.

In jaren twintig van de twintigste eeuw, heerste hier al de depressie. In de jaren tachtig (het begin toen de rest van het land in diepe recessie zat) profiteerde Wyoming van hoge olieprijzen. De federale overheid moest bijspringen aan het begin van de jaren negentig, toen de rest van het land zijn bloeiperiode doormaakte. Kortom, het is een staat zonder al te veel gezond verstand, maar met een hoop typisch westelijk Amerikaans gevoel van vrijheid, anti-overheid en we doen het zelf wel – behalve natuurlijk als de federale overheid nodig is om de tent te redden. Maar ook dat is typisch Amerikaans. Dit is de enige Rocky Mountain staat waar de bevokingsgroei in de jaren negentig minder dan tien procent was. De grootste werkgever in de staat (niet overheid dan) is Wal-Mart. De olie en gasbanen zijn meestal tijdelijk en leveren geen carrières op.

Wyoming mag dan zijn politieke sterke man, Dick Cheney, in het vice-presidentschap hebben, het was niet zonder reden dat Cheney in de olieindustrie van Texas het grote geld verdiende. In Wyoming viel weinig te halen.