Praktische informatie yellowstone


website: www.nps.gov/yell

 

Yellowstone ligt in het noordwesten van de staat Wyoming, met uitlopers in Montana en Idaho. Algemene inlichtingen zijn te verkrijgen bij de National Park Service, Superintendent, Yellowstone National Park, WY 82190, tel. (307)3447-7381. Het park is te bereiken vanuit gebruikelijke aanvliegsteden als Denver (11 uur rijden), Salt Lake City (7 uur), Vancouver (16 uur) en Seattle (14 uur). Busvervoer is mogelijk vanuit Bozeman in Montana (tel: 406-586-8567), vanuit Jackson en Cody in Wyoming of vanuit West Yellowstone in Idaho.(tel: (1-800)442-3682). Met de Greyhound busdienst is West Yellowstone te bereiken. Als u toch uit het zuiden komt, en voldoende tijd hebt, valt het ook aan te bevelen om Grand Teton National Park te bezoeken.

 

Vanuit West Yellowstone zijn ook bustours te boeken door het park – maar dat is nu niet direct de beste manier om er iets van te zien. De temperatuur in het park is ’s zomers overdag tussen de twintig en dertig graden, maar kan ’s nachts tot het vriespunt dalen. ’s Winters vriest het er flink en valt er behoorlijk wat sneeuw.

De beste tijd om het park te bezoeken is tussen midden april en eind oktober. Daarbuiten is het risico op gesloten wegen vanwege sneeuwval nogal groot. Wel is het dan mogelijk per skimotor het park te verkennen, maar dat dient u dan wel uitdrukkelijk van tevoren te organiseren. Alleen de North Entrance (Mammoth Hot Springs) is het gehele jaar geopend. Juli en augustus zijn de drukste maanden.

Een jaar of vijf geleden werd Yellowstone getroffen door enorme bosbranden, die een groot deel van het park verwoesten. De toentertijd gebruikelijke strategie van natuurlijke branden te laten voortwoekeren, leidde toen tot rampzalige resultaten. Een van de goede gevolgen was dat nu duidelijk is te zien hoe de natuur zich herstelt en wat bosbranden doen voor de natuurlijke ontwikkeling van flora en fauna. In de visitor centers vindt u er meer informatie over.

Er zijn vijf plaatsen die toegang verschaffen tot het park. Het toegangsbewijs is ook geldig voor de Grand Tetons ten zuiden van Yellowstone (een nationaal park dat zelf de moeite waard is).

 

In het hoogseizoen valt het aan te raden slaapplaatsen te reserveren. In het park zelf zijn ongeveer 2200 bedden beschikbaar, maar Old Faithful Inn bijvoorbeeld is in die tijd vrijwel zeker uitverkocht. Ook campings voelen in de topmaanden de drukte. Het is verstandig vroeg op de dag vast een plaatsje te claimen en dan het park verder te exploreren – anders kunt u voor verrassingen komen te staan (reserveren is niet mogelijk behalve voor Bridge Bay, via Ticketron (tel: (1-800)452-1111)).

 

Onder alle omstandigheden is een bezoek buiten het hoogseizoen te prefereren. Belangrijk is ook om de tijd te nemen om van het park te genieten – het heeft geen zin er even op een achternamiddag langs te gaan (dat is ook zonde van uw tijd, want het ligt veel te ver uit de geijkte routes om dat nog aantrekkelijk te maken). Ook is het verstandiger om een of twee stukken van het park beter te exploreren, dan het hele park door te racen.

 

De autoweg en wat daar direct langs ligt zijn misschien wel de minst representatieve stukken park. Het loont de moeite om flinke wandelingen te maken. Op de kaart die u krijgt bij binnenkomst van het park staan routes aangegeven en iedere ranger kan u meer vertellen.


Wie in een lodge wil verblijven heeft de keuze:

Old Faithful Inn, Grant Village, Lake Yellowstone Hotel, Lake Lodge, Canyon Lodge, Roosevelt Lodge en Mammoth Hot Springs Hotel. Het park wordt vaak in vijf gebieden verdeeld, die onderling allemaal zijn verbonden door de centrale weg in Yellowstone, die een achtvorminge lus maakt.
1) Yellowstone Lake Area, rondom het grote meer;
2) Mammoth Hot Springs Area, bij de warmwaterpoelen en de terrasvormige rotsformaties in de wonderlijke kleuren; Par Headquarters is hier gevestigd;
3) Old Faithful Area, middelpunt van de geisers en hydrothermische bronnen; Old Faithful Visitor Center biedt informatie;
4) Canyon Village Area, dicht bij de Grand Canyon van de Yellowstone rivier en de watervallen;
5) Roosevelt Lodge Area, langs de Yellowstone River in het noorden van het park.

 

Wie graag dieren in het wild ziet, zal in Yellowstone zeker aan zijn trekken komen. Als er een verkeersopstopping is, komt dat waarschijnlijk omdat een kudde bizons of andere dieren vlak bij de weg vertoeft. Maar het echte wilde leven ziet u pas als u de moeite neemt enige afstand te wandelen. Voor backcountry kamperen is een permit vereist. Die kost niets en kan bij de rangerstations worden verkregen.

 

De beren, zo’n kleine duizend zwarte beren en een tweehonderd grizzlyberen, waren vroeger deel van het vermaak: het afstropen van de vuilinisbelten door zwarte beren werd als een van de attracties beschouwd. De grizzlyberen, die alleen hier en in Glacier National Park nog voorkomen, zult u minder snel te zien krijgen. Wandelaars en hikers doen er goed aan bij de rangers waar ze hun backcountry permit ophalen te informeren hoe het staat met de beer-activity. Als u een beer op uw pad tegenkomt, blijf dan uit de buurt en kom zeker niet in de buurt van die aardige kleine beertjes.