The Evergreen State

WASHINGTON

The Evergreen State


Toeristische beoordeling:

Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: matig interessant

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk


Korte schets:

Deze noordwestelijke staat is een van de populairste woonplaatsen geworden aan de westkust. Dat is eigenlijk wel jammer. In de jaren tachtig was Washington een beetje een onbekend paradijsje, met een spectaculaire natuur van bergen, water, regenwouden en wat al niet. Er woonden rustige, beschaafde mensen die genoten van het leven zonder zich te laten opjagen. En in Seattle hadden ze een stad die het ideaal benaderde: cultuur, cafés (en goede koffie), mooi wonen, mooi uitzicht.En toen ontdekten de Californiërs de staat. Jammer, in een aantal opzichten. Want nu heeft Seattle ook een vreselijk file-probleem, is het duur en wonen er iets te veel mensen.

Maar de spectaculaire natuur is onveranderd aanwezig – dat is één van de redenen dat al die Microsoftmedewerkers en andere techneuten zo graag hier wonen. Op Vrijdag komen ze naar hun werk met de auto vol klimspul, wandelschoenen en de tent, en het weekend brengen ze ergens buiten door. Zo hoort het.Washington heeft drie nationale parken, waarvan vooral Olympic National Park met zijn regenwoud nogal uniek is. Het park heeft ook een stuk aan zee liggen dat in zijn rauwheid een wereld apart vormt. Maar ook de Puget Sound, de grote baai die een natuurlijke haven vormt voor Seattle, de San Juan Islands en talloze andere plekken komen in de buurt van nationaal park kwaliteit.

Erg interessant in dit deel van de staat zijn ook de indianen, die hier een tamelijk hoge cultuur hadden ontwikkeld.We hebben het dan over de westelijke helft van de staat, aan de Pacific kant van de Cascade Mountain Range. Aan de oostelijke kant daarvan, in de regenschaduw en dus veel droger, ligt nog een hele lap Washington. Sociologi"Hetsch en geografisch hoort dat deel veel meer bij staten als Montana en Wyoming, zij het veel groener en veel vruchtbaarder.

Voor de bezoeker is Washington een uiterst aantrekkelijke bestemming, vooral als basis voor een trip in de Pacific Northwest en het westen van Canada. Zeker nu je vanuit Schiphol direct kunt vliegen naar Seattle en Vancouver.

Vanuit Seattle is een grote ronde mogelijk die behalve de Washingtonse geneugten parken aandoet als Glacier en Yellowstone, en de niet in parken gevatte schoonheid van Idaho.Washington heeft een slechte reputatie wat zijn weer betreft, maar dat is schromelijk overdreven. De meeste regen valt tussen oktober en april, en dan lijkt het inderdaad veel op Nederland. In de zomer is het weer er meestal uitstekend, met iets meer kans dan normaal op een regenbui of bewolkte dag. Maar de Washingtonians vertellen graag dat hun weer zo slecht is – of dat het zo raar is dat het weer nu net goed is. Volgens ons doen ze dat om u weg te houden.

 

Informatie:
Telefoon: (360)753-5601
Website: www.tourism.wa.gov
Voor gedetailleerde kaart, klik hierInformatie:


Nationale Parken

 • Olympic National Park
 • Mount Rainier National Park
 • North Cascades National Park

Andere natuurmonumenten

 • San Juan Islands
 • Mount St. Helens

Steden van betekenis

 • Seattle
 • Tacoma

Toeristische trekpleisters:

 • Seattle
 • Nationale Parken
 • Puget Sound
 • San Juan Island
 • Olympic Penninsula
 • Mt. St. Helens

Staatsleus

Alki (By and By)


Hoofdstad

Olympia


Bevolking

5.3 miljoen (2,1 % VS);
Stijging 1990-1994: 9,8 %


Samenstelling

Blank 88,5 %
Hispanic 4,4 %
Aziatisch 4,3 %
Rest 3,0 %


Landelijk/stedelijk

24 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

20ste


Klimaat

Gematigd klimaat aan de westkust, met relatief veel regen. Aan de oostzijde van de Cascades meer een landklimaat met strenge winters en warme zomers.


Geografie

Zeer gevarieerd landschap met een schitterend kustgebied, golvend heuvellandschap, maar ook bergachtig gebied met o.a. de slapende vulkanen Mount Rainier en Mount St. Helens.

Klik hier voor artikel over de gevaarlijke locatie van een groot deel van Washington State in de bedding waarin de lava van Mount Rainier ooit zou vloeien, als hij ontploft.


Economie

Washington is een belangrijke graanproducent. Ook bosbouw en toerisme zijn van belang voor de economie, maar met name de vliegtuigindustrie is van groot belang. Boeing geeft vele inwoners van Seattle een baan en ook Microsoft, de computer- gigant heeft aardig wat in de economische melk te brokken.Met het einde van de dot com boom en de algehele economische malaise is het noordwesten in economisch zwaar weer geraakt. Dit deel van Amerika is meer van internationale handel afhankelijk (vooral met de Pacific) dan welk ander deel van de VS dan ook.

De problemen in de Aziatische economieën komen hier hard aan. In 2002/2003 had geen regio hogere werkloosheid dan het noordwesten. Washington, Oregon en Alaska hebben alle meer dan 7 procent werkloosheid. Het Noordwesten verliest nu banen, bij de vleet. En wie nog werkt, zoals bij Amazon.com en Microsoft, heeft niet meer de vrijheid om simpelweg te wachten tot zijn opties expireren en de werknemer rond zijn 30ste kan gaan rentenieren.


Politiek

Meestal  milieubewust en progressief (kan ook haast niet anders met al die natuurfreaks en computerspecialisten) maar soms ook met een conservatieve inslag. In presidentsverkiezingen eerder Democratisch dan Republikeins.

Artikelen over specifieke bestemmingen:

   >San Juan Islands
  • Seattle
  • Mount Rainier National Park
  • Cascades National Park
  • Olympic National Park
  • Reisverhaal Olympic NP
  • Olympic Penninsula
  • Vulkanisme rondom Mount Rainier