Leukste stad van het noordwesten

 

Portland, Oregon


De grootste stad van Oregon is een van de plezierigste plaatsen aan de westkust. Dat wil wat zeggen, want de concurrentie van San Francisco en Seattle is niet mis. Mensen nemen hier hun leefomgeving serieus, en Portland heeft minder last van andere steden van hoogbouw en alles vernietigende freeways. Tegelijkertijd kan de stad beschikken over ruim 150 parken. De downtown van Portland is op voetgangers ingesteld, met als middelpunt de bakstenen Pioneer Square. Dit is een stad om te wandelen en het openbaar vervoer te nemen.

Hoewel er meer dan 1,5 miljoen mensen in Portland en omgeving wonen, voelt de stad veel kleiner aan. Op de lijst van most livable cities in de Verenigde Staten is Portland altijd in de top tien te vinden. Portland heeft het hoogste aantal boekwinkels van de Verenigde Staten en steekt Seattle naar de kroon wat espressobars betreft. De oude mythe was dat beide verschijnselen het gevolg zijn van het slechte weer en Portlanders gebruiken dat weer graag als argument om nieuwkomers weg te houden. Ze spreken niet de waarheid.

Portland heeft nog echte buurten. The Northwest, zoals bewoners het noemen, heeft een straat- en terrasjesleven waar menige Europese stad jaloers op zou zijn. Het stikt hier werkelijk van de trendy winkels, restaurants, cafés, pubs, koffiebars en galerieën. Steeds populairder wordt ook het ernaast gelegen Pearl District, een wijk met veel oude pakhuizen.

Northeast is het meer residential gedeelte van de stad, waar ook de grote winkels zijn te vinden. Maar de meest funky wijken zijn in Southeast Portland te vinden. Alternatief is hier normaal en dat blijkt uit boekwinkels, antiekzaken, restaurants, delicatessenwinkels en andere hang outs voor oude hippies en jonge studenten.

Een van Portlands grootste aantrekkingspunten is de natuur eromheen. Dat begint al met de rivier waaraan Portland ligt, de grote Columbia River en de rivierparken. Maar op een uurtje rijden liggen ook stranden, bergen met skiemogelijkheden, watervallen, heuvellandschappen met wijngaarden en, wat verder weg, de nationale parken van Washington State, aan de andere kant van de rivier.