The Beaver State

OREGON

The Beaver State


Toeristische beoordeling:

Historisch: matig
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk


Korte schets:

Oregon is een van de aantrekkelijkste staten aan de westkust. Californiërs trekken in toenemende mate naar het noorden om hier hun heil te zoeken. ‘Don’t Californisize Oregon’ is een veelgebruikte bumpersticker in de staat. Gelukkig is er nog ruimte genoeg om een bezoek aan Oregon aantrekkelijk te maken. Geografisch is de staat is verdeeld in ruwweg drie stukken: de kust, de centrale vallei tussen twee bergruggen in, en het oostelijk deel in de regenschaduw van de bergen.
Het klimaat is navenant: in het westen zacht weer, met koele zomers en warme natte winters. In het midden een tussenklimaat en in het oosten woestijn, waar het warm en door is.
Portland is een heel plezierige stad, in typisch pacific northwest stijl. Zo was Seattle een vijftien jaar geleden: met leuke winkels, veel terrasjes, mooi wonen, relaxte houding etc. Het is een enorm groene stad, in beide betekenissen van het woord. Portland heeft weinig echt eruit stekende trekpleisters, het is de stad zelf die het doet.
De kuststrook is waar de meeste toeristen terecht zullen komen (te veel waarschijnlijk). Hoewel hij op zich minder spectaculair is dan Route One in Californië, is deze route minstens zo mooi. Er zijn veel stranden, af en toe een badplaats als Seaside of Cannon Beach, wildernisgebieden en een aaneenschakeling van state parks waar u kunt kamperen. Ongeveer halverwege de kust liggen de Oregon Sanddunes, een National Recreation Area. Verder naar het zuiden wordt het landschap rotsachtiger en meer zoals u het in Californië kunt verwachten. zie artikel
Als u de Columbia River vanuit Portland volgt, rijdt u over een prachtige route, zo ongeveer waar Lewis en Clark in 1805 voor het eerst de andere kant over land bereikten. De rivier is behoorlijk aan banden gelegd (de Bonneville Locks zijn erg indrukwekkend) maar blijft niettemin mooi. Stop bijvoorbeeld bij de watervallen, zoals Multnomah Falls, die in twee etappes bijna 200 meter naar beneden dondert. Onderweg komt u langs Mount Hood, met 3770 meter de hoogste van Oregon. To ver in het voorjaar, soms tot in de zomer, kun er geskied worden. De Timberline Lodge, gebouw in de jaren dertig, is een rit op zich waard.
Oregons enige National Park, Crater Lake, is uniek. Het is een strakblauw meer in een uitgedoofde vulkaankrater, met daaromheen interessante rotsformaties, gevormd door de vulkanische activiteiten van eeuwen her. Er komen relatief weinig mensen, gelukkig is het nog niet echt ontdekt – maar wel door ons, klik hier. Het stadje Ashville, niet ver van het park, heeft een gereputeerd Shakespeare Festival, waar de hele zomer kwaliteitstheater valt te zien.
De oostelijke helft van Oregon is minder interessant, zij het dat er veel restanten van de Indianencultuur zijn te vinden die het toch een interessante trip maken.

Staatsleus
Alis Volat Propriis (Zij Vliegt met Eigen Vleugels)


Hoofdstad
Salem


Landelijk/stedelijk
30 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
10de


Klimaat
Pacific klimaat in de westelijk helft, ten westen van de Central Mountain Range. Relatief zacht weer, koele zomers en niet erg koude winters maar met veel regen. In het midden van de staat een tussenklimaat met minder regen, warmer in de zomer en nog niet erg koud in de winter. In het oosten is Oregon woestijn. ’s Zomers is het er warm en droog, ’s winters koud en droog.


Geografie
Zeer gevarieerd landschap met woestijngebieden en vruchtbare rivierdalen, bergen met eeuwige sneeuw en prachtige zandstranden.


Economie
Landbouw, veeteelt, bosbouw en toerisme.


Politiek
Net als Washington State vaak progressief, soms verrassend conservatief, meestal dwars en eigenzinnig. Zo is Oregon de enige staat die via een referendum euthanesie toestaat. Ze springen er ook wat rustiger om met soft drugs. Ook de gourverneur is een prettig type, zoals ook de bewoners van Oregon dat zijn


Nationale Parken
Crater Lake National Park


Andere natuurmonumenten

Talloze state parks langs de kust

Hells Canyon National Recreation Area


Steden van betekenis

Portland

Eugene

Salem


Toeristische attracties

De hele kust tussen Californie en Washington State, zie de Amerika Reisgids 1996 of klik hier.

Oregon Shakespearian Festival in Ashland

Lewis and Clark Trail door de Columbia Valley

Columbia River Gorge

Warm Springs Museum

Artikelen over specifieke bestemmingen

Portland

Crater Lake National Park

Oregon Coast

Warms Springs Indianen Museum