The Big Sky State

MONTANA

The Treasure State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: matig

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets:

Montana is de laatste jaren steeds populairder geworden, zowel als vestigingsplaats voor stadslieden als voor toeristen. Zo heeft CNN’s Ted Turner er een ranch en behoort Glacier National Park nu tot de veelbezochte parken. De staat met zijn enorme open ruimtes is een van de minst bevolkte van de VS. De mensen zijn er frontier-achtig, dat wil zeggen, vriendelijk maar afstandelijk tegen vreemdelingen, behulpzaam en nieuwsgierig maar niet gesteld op nieuwsgierigheid van buitenstaanders. Het was niet voor niets dat de Una-bomber, een terug-naar-de-natuur bommenverzender, hier zijn hutje had en dat veel rechtse anti-overheids-idioten hier kwartier maken. Het past bij een staat met een onafhankelijke geest en een traditioneel anti-inmenging door wie dan ook gerichte mentaliteit.

Voor de liefhebber van de open en wijdse landschappen van Amerika en de onbedorven natuur heeft Montana nog heel veel te bieden. De staat heet niet voor niets Big Sky Country.Niettemin heeft de staat geografisch gezien twee radicaal verschillende gezichten. In het westen liggen bergen, in het oosten honderden kilometers vlakten, prairie. De oostzijde is zo droog dat hij alleen geschikt voor is voor veeteelt. De snijdend koude winters richten echter geregeld slachtingen aan onder de veestapel. De staat ligt boven op de Continental Divide, de regenscheiding. Ten westen van de Rockies gaat het water naar de Pacific, ten oosten ervan naar de Golf van Mexico. Hier ontspringen zowel de machtige Columbia River als de lange Missouri. In het zuiden grenst Montana aan Wyoming met zijn Yellowstone Park.

De steden van Montana zijn nog verrassend aardig. Zo heeft Helena, de hoofdstad, een prachtige historic society met veel informatie over de geschiedenis van de staat. Missoula is een leuke studentenstad. Butte zal geen schoonheidsprijzen winnen, maar is toch heel interessant vanwege de koperwinning in dit stadje. Het werd bovenop de kopermijn gebouwd en groef zichzelf als het ware van binnen uit leeg. Wat er nog van over is, heeft zijn eigen charme als industrieel archeologisch project.Voor toeristen is het westelijk deel waarschijnlijk interessanter, vooral op een toer vanuit Seattle of Vancouver, dan het oostelijk deel. Voor Glacier National Park is imponerend. Het is misschien wel het meeste wilde park van de continentale VS.

Wie geïnteresseerd is in de prairies kan daar echter wel zijn hart ophalen, vooral in combinatie met Theodore Roosevelt Park en de Badlands en Mount Rushmore in de Dakota’s. Montana heeft ’s zomers een zeer plezierig klimaat, met warme dagen en koele nachten. De staat is droog. ’s Winters is het er geen pretje. Het kan stevig vriezen en de wind uit het noorden kan maandenlang aanhouden en voor ondraaglijke koude en isolement zorgen.


Historisch: Lewis and Clark expedition

Artikel over Montana

Schrijvers met Montana als thema/onderwerp: James Crumley, Ivan Doig


Nationale Parken

Glacier National Park

Een van meest wilde parken van de continentale Verenigde Staten.

 

 

 

 

 

 

Reisverhaal over wandelen in Glaceer NP


Andere natuurmonumenten

Veel national forests


Steden van betekenis

Helena

Butte

Missoula

Bozeman

Billlings


Toeristische attracties

Glacier NP
Rondom Glacier
Lost Trail Pass (Lewis and Clark route)
Bitterroot National Forest
Little Bighorn Battlefield National Monument.

Op dit slagveld werden de troepen van generaal Custer, die van de last stand, in 1876 door de Cheyennen en de Sioux in de pan gehakt. Virginia City en Nevada City zijn tot toeristentrekpleisters omgetover- de oude gouddelverskampen.
Helena heeft een prachtig Montana Historical Society Museum, 225 North Roberts. Ook met veel werk van de cowboyschilder Charles M. Russel.
Butte heeft zijn oude, indertijd ruige uitgaanscentrum, aardig gerestaureerd. Ook een bezichtiging van de grote rijkeluis-huizen is de moeite waard. Het Mineral Mining Museum en het World Museum of Mining herinneren aan de glorietijden.


Staatsleus

Oro y Plata (Goud en zilver)


Hoofdstad

Helena


Landelijk/stedelijk

47 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

4de


Klimaat

Montana heeft ’s zomers een zeer plezierig klimaat, met warme dagen en koele nachten. De staat is droog. ’s Winters is het er geen pretje. Het kan stevig vriezen en de wind uit het noorden kan maandenlang aanhouden en voor ondraaglijke koude en isolement zorgen.


Geografie

Montana wordt Big Sky Country genoemd vanwege de enorme uitgestrekte en lege uitzichten. In het westen liggen bergen, in het oosten honderden kilometers vlakten. De staat ligt boven op de Continental Divide, de regenscheiding. Ten westen van de Rockies gaat het water naar de Pacific, ten oosten ervan naar de Golf van Mexico. Hier ontspringen zowel de machtige Columbia River als de lange Missouri.


Economie

Landbouw en bosbouw zijn nog steeds Montana’s grootste industrieen, zeker nu de koper en andere ertswinning die vroeger de economie bepaalden, in belang sterk zijn afgenomen. Toerisme is ook belangrijk.