The Gem State

IDAHO

The Gem State


Toerische beoordeling
Historisch: oninteressant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: oninteressant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets

Idaho is het stiefkindje van de staten in het noordwesten. De staat heeft altijd geïsoleerd gelegen tussen de Hell’s Canyon van de Snake River in het westen en de ontoegankelijke Bitterroots Mountains in het oosten. De eerste associatie met Idaho is voor de meeste Amerikanen de aardappel aangezien deze landbouwstaat zich sinds mensenheugenis beroemd op zijn Idaho patatoes. Minder aantrekkelijk is de reputatie die Idaho geniet als plaats waar een groot aantal idioten zich in de natuur hebben teruggetrokken, in afwachting van de ondergang van de Amerikaanse (blanke) beschaving. Er lopen wel een paar idioten rond, maar die komt u waarschijnlijk niet tegen. Idaho bestaat voornamelijk uit bergachtig gebied – de Bitterroot Mountains vormden een geweldige barrière voor Lewis en Clark toen ze in 1805 hier de eerste coast to coast tocht ondernamen. Alleen in het zuidoosten liggen vlakke stukken. In de bergstreken zijn de zomers koel en de winters streng. In het droge zuiden zijn de zomers wel erg warm, en de winters toch ook behoorlijk koud. Er is ’s winters ook een behoorlijke ski-industrie, o.a. rond Sun Valley en Ketchum.

Hoofdstad Boise is niet direct een flitsende stad, maar het uitgaansleven is er niet slecht. Maar daarvoor komt u niet naar Idaho. Het gaat om de natuur en wat dat betreft is dit een fantastische staat. Omdat er geen nationale parken zijn, lijkt echter niemand van buiten dat te beseffen. Dat is plezierig, want het houdt massatoerisme weg. De reden is eenvoudigweg dat de natuurgebieden van Idaho al min of meer een economische ontwikkeling hadden voordat het national park systeem goed op gang kwam waardoor ze eerder een wilderness area, recreation area of een nationaal bos of zo, maar ze zijn daarom niet minder mooi. En het feit dat er minder toeristen naar de Sawtooth Mountains komen dan pak weg naar Yellowstone, verschaft wel enige rust.

Voor toeristen is het zuidelijk deel van de staat het meest interessant. De panhandle, die tussen Montana en Washington door naar de Canadese grens reikt, zult u waarschijnlijk alleen maar doorrijden op weg naar één van deze twee staten. Wie wil white water raften kan hier zijn hart ophalen, maar dat geldt eigenlijk voor alle vormen van outdoorsvermaak, van paardrijden tot bergbeklimmen. Gemakkelijk te bereiken vanuit Seattle.


Staatsleus

Esta Perpetua (Laat het voor eeuwig zijn)


Hoofdstad

Boise


Landelijk/stedelijk

43 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

11de


Klimaat

In de bergstreken zijn de zomers koel en de winters streng. In het droge zuiden zijn de zomers daarentegen erg warm en de winters koud.


Geografie

Idaho heeft een voornamelijk bergachtig landschap. Alleen het zuidoosten bestaat uit een vlak gebied.


Economie

De agrarische sector is erg belangrijk voor de economie in Idaho: Vooral aardappelen worden veel verbouwd. Verder is Idaho rijk aan minerale hulpbronnen als zilver, lood en zink.


Nationale Parken

Geen, maar grenst aan Grand Tetons en Yellowstone


Andere natuurmonumenten

Nez Perce National Historical Park

Hells Canyon National Recreation Area

Craters of the Moon National Monument

Sawtooth National Recreation Area


Steden van betekenis

Boise

Pocatello

Idaho Falls

Coeur d’Alene


Toeristische attracties

Idaho is veel interessanter dan mensen denken. Het heeft dan geen nationale parken, maar bestaat vrijwel geheel uit National Forests.

Sawtooth National Recreation Area

Craters of the Moon Monument

Hell’s Canyon National Recreational Area

Lewis and Clark Trail

Oregon Trail

Salmon River