The Badger State

WISCONSIN

The Badger State


Toeristisch oordeel

Historisch: matig interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: matig interessant

Amerika’s oordeel:
Matig aantrekkelijk


Korte schets:

Wisconsin is de melk- en kaasstaat van Amerika. De staat komt de laatste jaren steeds meer op als plezierige plek om te leven. Diverse blaadjes kiezen Madison, en daarmee ook Wisconsin tot de most livable city van het land. Traditioneel is Madison een liberale stad in het niet bijzonder opwindende midden westen. Wisconsin is door zijn vele meren vooral voor watersporters interessant. Er zijn niet erg veel spectaculaire punten waar de toerist zich op zou kunnen richten, maar het barst rond die meren van de state parks en campings.
In het noorden ligt aan Lake Superior nog een mooi stuk kustlijn, voordat de grens met Michigan wordt bereikt. Voor de kust liggen de Apostle Islands, een stuk of twintig beboste eilanden. Met de kuststrook samen vormen deze de Apostle Islands Lakeshore. Meer naar het oosten ligt het gigantische Lake Winnebago. Vlak daarbij in Green Bay heeft het football team van de Green Bay Packers zijn thuisbasis.
Madison wordt wel the city of the Four Lakes genoemd, omdat het omringd is door meren (dat maakt deel uit van de positieve evaluatie van de stad in magazines e.d.). Er staat een grote universiteit die de sfeer in de stad in belangrijke mate bepaald. In de jaren zestig was de University of Wisconsin een hotbed van activisme. De State Capitol is bijna net zo hoog als het Capitol Building in Washington DC.
Frank Lloyd Wright, Amerika’s beroemdste architect, bouwde in de buurt van Spring Green, ten westen van Madison, een prachtig huis: Taliesin East (in Arizona ligt Taliesin West). Het huis belichaamt Wright’s concept van organische architectuur, dat wil zeggen dat het huis als het ware natuurlijk is ingebed in de omgeving.
Door de noordelijke ligging en het daaraan verbonden klimaat, was Wisconsin als immigratiestaat vooral aantrekkelijk voor Skandinaviërs en Duitsers. En nog steeds moeten bewoners van de most livable city uitgerust zijn voor een uiterst koude winter. Het noorden van de staat is dan ook aanmerkelijk dunner bevolkt dan het zuiden, waar de grotere steden liggen en de industriegebieden aansluiten op die van Illinois. In Milwaukee bijvoorbeeld wordt heel wat bier gebrouwen.
Wisconsin kent aangename zomers met koele nachten. In de herfst veranderen de bladeren op schitterende manier van kleur, te vergelijken met New England. De winters zijn koud met veel sneeuw.


Staatsleus

Forward


Hoofdstad

Madison


Landelijk/stedelijk

34% platteland


Plaats VS in oppervlakte

25ste


Klimaat

Aangename zomers met koele nachten. In de herfst
veranderen de bladeren van kleur, een schitterend gezicht. De winters zijn koud met veel
sneeuw.


Geografie

In Wisconsin zijn veel meren en meertjes te vinden, met
name in het noorden. In het zuiden een  golvend heuvellandschap.


Economie

Wisconsin dankt haar bijnaam ‘America’s
Dairyland’ aan de grote produktie van melk, kaas en andere zuivelprodukten. Bosbouw
en landbouw leveren ook een belangrijk aandeel aan de economie. De industrie is
geconcentreerd rond Milwaukee, waar o.a. Harley Davidson is gevestigd.


Politiek

Tegenwoordig heeft Wisconsin de reputatie van
experimteerstaat, vooral als het gaat om herziening van de verzorgingsstaat. Clinton kijkt
vaak naar Wisconsin.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Northwoods, bosrijk gebied in het noorden van Wisconsin.
Apostle Islands National Lakeshore


Steden van betekenis

Milwaukee
Madison
Green Bay


Toeristische attracties

Mooie bossen en meren en een aantal indianenreservaten
die u kunt bezoeken.
Frank Lloyd Wright’s Taliesin East
Northwoods
Apostle Islands National Seashore
Madison