Upper West Side: zelfvoldaan en links liberaal

Iedereen lijkt een zwak te hebben voor dit snelle, liberale, linkse stukje van de bloeiende intellectuelen-scene. De Upper West Side ligt tussen de open velden van Central Park en de meer geraffineerde, kronkelende bekoring van Riverside Park, dat wordt afgezoomd met elegant gebouwde appartementenkomplexen en een paar verdwaalde grote herenhuizen. Zelfs nieuwkomers zullen al snel een aantal van haar attracties kennen, zoals het Lincoln Center for the Performing Arts vlakbij Columbus Circle; Zabar’s, de spectaculaire delicatessenwinkel voor stadsgastronomen; het sobere uit 1884 stammende Dakota gebouw aan Central Park, bekend van Rosemary’s Baby en John Lennon; de weelderig gedecoreerde wanden van het Café des Artistes en de reusachtige hallen van het American Museum of Natural History.

Tot voor een jaar of twintig geleden was het gedeelte tussen pak 76th Street en Columbia University (116th) nu niet direct erg aantrekkelijk. Veel verval, troep, huurkazernes, drugs etc. Sindsdien is het meegetrokken in de upgrading van New York. Ook de opbloei van Columbus Avenue en later Amsterdam Avenue heeft bijgedragen aan de comeback van dit gedeelte van de stad.

De Upper West Side begint bij Columbus Circle, op de hoek van Broadway en Central Park. Na de bouw van Lincoln Center en de Juliard School of Music kwamen meer en meer musici en andere kunstzinnige lui hier wonen, deels in de grote appartementsgebouwen, deels in de mooie townhouses die hier soms staan. Langs de zoom van Central Park staan de beroemde appartementsgebouwen zoals The Dakota, waar John Lennon woonde toen hij werd vermoord. Mooiere huizen staan nog aan de Riverside Drive (de mooiste huizen tussen 105th en 106th), tot ongeveer Grant’s Tomb bij 123rd. Boven 125th begint Harlem.

Restaurants
Alle restaurant tips onder voorbehoud; kwaliteit verandert snel en het is goed mogelijk dat op dezelfde plek nu al weer iets anders zit. Stuur ons uw tips.

Café des Artistes (1 West 67th), Dallas Barbecue (27 West 72nd), Gabriela’s (685 Amsterdam Ave), Penang (240 Columbus Ave).