Tribeca: microkosmos van het beste in New York

Net als de Village begon het hier ooit als goedkope woonruimte voor artiesten en ander armlastig volk die mogelijkheden zagen om lofts te bouwen in de leegstaande pakhuizen. Nu is het een keurige en dure wijk voor gevestigde lieden.

Tribeca betekent TRIangle BElow CAnalstreet uit, al zal menig Newyorker dat zelf niet weten. Volgens ingewijden is hier alles te vinden wat New York zo interessant maakt: de creatieve avantgarde met ateliers, galerieën, optredens, jazz in de Knitting Factory, theater in het Performing Arts Center, gedichten in de Ear Inn. Voeg daarbij enkele van de beste restaurants in de stad zoals Bouley, Chanterelle, Montrachet en NoBu. Tegelijk is het een heerlijke plek om te wonen met een gezin. Het heeft iets kleinestads met lokale cafés als Walker’s, Puffy’s en Yaffa’s. Zelfs El Teddy’s met zijn maffe interieur, getopt met de kroon van het Vrijheidsbeeld is gewoon nog een buurtkroeg, net als The Odeon. Bewoners ergeren zich aan een aantal nachtdisco’s die er eigenlijk niet thuishoren.

Architectonisch gezien mist TriBeCa de samenhang van SoHo. Het bazaar-achtige allegaartje winkels van Chambers Street en het kantoorvolk dat doordeweeks uit City Hall komt en het financiële district in het zuiden, contrasteert met de klassieke gietijzeren revival-puien aan Broadway en Church en de restanten van Washington Market in het westen. De succesvolle samenwerking van Drew Nieporent en Robert De Niro, één van de vele beroemdheden die in TriBeCa’s wonen,, heeft hier een fijnproeversparadijs opgeleverd. In deze buurt moet je de tijd nemen en je laten rondleiden door bewoners die altijd in zijn voor een babbeltje.

Restaurants

Alle restaurant tips onder voorbehoud; kwaliteit verandert snel en het is goed mogelijk dat op dezelfde plek nu al weer iets anders zit. Stuur ons uw tips.

Nobu (105 Hudson Street) duur Japans maar erg goed, ook de sushi bar.

Yaffa’s Tea Room (19 Harrison Street),

Bubby’s (120 Hudson Street),

Walkers (16 N. Moore Street) een pub met burgers.