Chinatown NY, een mysterieus labyrint

Sinds massa’s Chinezen rond 1870 vanuit San Francisco kwamen, heeft het Chinatown van New York zijn karakter en terrein behouden. De laatste decennia heeft de buurt zich zelfs weten uit te breiden naar Little Italy en andere wijken. En het is geen namaak. Onder het flonkerende oppervlak van telefooncellen met pagode-dakjes, Chinese neontekens en alle mogelijke toeristische franje, ligt nog steeds het echte labyrint dat Chinatown is: ongrijpbaar, mysterieus en zelfs gevaarlijk voor die paar idioten die er willen rondsnuffelen en rondneuzen. Beter van niet. Vergeet de incidenteel oplaaiende strijd tussen Tong bendes, de slecht verlichte members-only kelderkroegen en de sudderende tweedracht over de Chinese geschiedenis.

De bezoeker kan beter genieten van al de enorme hoeveelheid kruidenwinkels en groentenzaken en de talloze restaurants aan Canal Street, Mott, Mulberry, Elizabeth, Division en East Broadway, met zijn Peking eend, dim sum, noedels, verse superdikke karpers en baarsen, en exotische gerechten als zeekomkommers, schildpadden, wriemelende palingen, enorme krabben, krokante kibbeling en alles wat wordt bereid met ingewanden en slachtafval. Voedsel, daar gaat het hier om. Een paar opvallende glittertenten daargelaten, zijn de beste zaken krappe, met formica tafels ingerichte, kale kelderspelonken met humeurige obers waar je fantastisch kunt eten voor minder dan de kosten van een paar koppen soep elders in Manhattan. Als het toevallige ook nog Chinees nieuwjaar is (in januari of februari): zoveel te beter.

Als u Chinatown op zijn opwindenst wil meemaken dan is de markt op zaterdagochtend op Mott Street een goede gelegenheid. Als niet Chinees heeft u nadrukkelijk het gevoel een vreemde te zijn.

Restaurants

Alle restaurant tips onder voorbehoud; kwaliteit verandert snel en het is goed mogelijk dat op dezelfde plek nu al weer iets anders zit. Stuur ons uw tips.

Triple 8 Palace (88 East Broadway) voor dim sum,

New York Noodletown (28 Bowery),

Vietnam (11 Dovers Street),

Oriental Garden (14 Elizabeth Street),

Chao Chow (111 Mott Street) voor ongebruikelijke Chao Chow regionale gerechten.