Bronx Zoo: een van de betere dierentuinen

De Bronx is al lang niet meer de wijk die vanuit de subway lijkt op een slagveld – na het bombardement. De Bronx revival is nu al een jaar of tien bezig. Een van de beste introducties tot de wijk zijn de wereldberoemde dierentuin en de New York Botanical Garden.
De is befaamd vanwege het onderbrengen van de dieren in hun natuurlijke omgeving. Met zijn 106 hectare en vierduizend dieren is de Bronx Zoo de grootste stadsdierentuin van de Verenigde Staten. Kooien waren hier altijd al taboe (sinds 1899, toen dat idee nog revolutionair was. In de jaren zestig werd de Bronx Zoo een centrum voor het fokken van bedreigde diersoorten. De grootste buitenopstelling is Wild Asia, een terrein van 16 ha dat alleen per monorail is te bekijken.

De New York Botanical Garden is één van de vier stadstuinen die New York kent (alle wijken behalve Staten Island hebben er een). De tuin in de Bronx werd in 1891 geopend en was geïnspireerd op de Royal Botanical Garden in Londen. Een opvallend architectonisch element is het Enid A. Haupt Conservatory, gebaseerd op het Crystal Palace. Onder de 30 meter hoge glazen koepel ligt een palmentuin, in de vleugels onder meer twee regenwouden. Beroemd zijn verder de rozentuin en de Perennial Garden. Kinderen kunnen hun hart ophalen in de Evertt Childern’s Adventure Garden.

Bronx Zoo
Fordham Road
(718)367-1010
Subway: nummer 2 naar Pellham Avenue.
Let op Nederland: op woensdag gratis!

New York Botanical Garden
200th Street en Southern Boulevard
(718)817-8777
Subway: nummer 4 naar Bedford Park Blvd.