Bijna opgeslokt door Chinatown, een teken van de tijd

Een Godfather-filmset, dat is het. Al is Mulberry Street eigenlijk het laatste karige restant van wat eens een enorme Italiaanse wijk was, alle requisieten staan er nog. Op warme avonden nemen de restaurants – Il Cortile, Benito’s I en II, Casa Bella, Vincent’s Clam Bar en co. – de smalle trottoirs over. Dan dwarrelen Caruso’s hoge C’s als duiven boven de norse, met brandtrappen omlijste gebouwen, als honderden mensen afkomen op pasta, parmezaanse kaas en ontelbare varianten van rode sauzen, hopend een glimp op te vangen van Correleone-achtig gedrag, of, wie weet, een festijn zoals dat in 1972, toen maffioso Joey Gallo werd geliquideerd in Umberto’s Clamhouse.

Hoewel aan de ene kant Chinatown oprukt en andere kant SoHo zich uitbreidt, condenseert Little Italy in een paar blokken de intensiteit van Florence, de verfijnde bekoring van Milaan en de herrie van Salerno. Probeer de befaamde D&G Bakery aan Spring Street (vooral het proscuitto loaf), het Caffe Roma (authentieker dan het bekendere Ferrara), het Italian Food Center van de De Mattias familie (overheerlijke salami en enorme provolones), de Piemonte Ravioli Company met zijn kleurrijke pasta’s, of de benauwende chaos van het Luna restaurant.

Men zegt dat dit Little Italy’s zwanenzang is, dat haar dagen zijn geteld, dat de meeste Italianen verder getrokken zijn naar de betere delen van de stad, zoals het een echte inwoner van Manhattan betaamt, en dat de ogenschijnlijk onverzadigbare onroerend-goed-honger van de steeds uitbreidende Aziatische gemeenschap alle sporen van vergane glorie zal wegvagen. Ik kan alleen maar zeggen: kom tijdens het een week durende Feast of San Gennaro in september, of een van de andere straatfeesten, als Mulberry Street gevuld is met mensen die genieten van Italiaanse worst, zeppole, cannelloni en calzone. Dan geloof je niet dat deze oorspronkelijke wijk ooit zal verdwijnen uit het rijke pallet van Manhattan.

Restaurants

Alle restaurant tips onder voorbehoud; kwaliteit verandert snel en het is goed mogelijk dat op dezelfde plek nu al weer iets anders zit. Stuur ons uw tips.

Il Cortile (125 Mulberry Street), niet top in de stad voor Italiaans (daarvoor moet u buiten Little Italy zijn), wel sfeer.

Puglia (189 Hester Street), Vincent’s (119 Mott Street).