The Wolverine State

MICHIGAN

The Wolverine State


Toeristische beoordeling

Historisch: matig
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets:

Deze staat wordt vaak gezien als de thuishaven van de autoindustrie, wat voor de toerist nu niet direct een aanbeveling zal zijn. Maar het klopt niet. Ten eerste zit de autoindustrie nu over het gehele land verspreid; ten tweede heeft Michigan ook fantastische natuur te bieden. Steden als Detroit en Flint dragen echter nog wel steeds de tekenen van die auto-industrie. Detroit had lange tijd de faam om de meest verloederde stad van Amerika te zijn. Nu is het nog steeds niet allemaal opgeknapt, maar door een behoorlijk waterfront en pogingen tot renovatie, is de stad redelijk opgeknapt. Als grote stad is Detroit wel degelijk een bezoek waard (denk ook aan Motown – van Motor Town).
Geografisch gezien bestaat Michigan uit twee schiereilanden, de Upper Peninsula en de Lower Peninsula, waarvan de laatste het dichtst bevolkt is. Dat is waar de grote steden liggen en de industrialisatie het verst is gevorderd. Veel Nederlanders zijn gecharmeerd van het plaatsje Holland, aan Lake Michigan (de westkant van de staat). Dit inderdaad door Nederlandse immigranten gedomineerde stadje heeft een VVV die stevig aan de weg timmert. Het is wel aardig, maar geen must. Ann Arbor, niet ver van Detroit, is een heel plezierig universiteitsstadje.
De Upper Peninsula biedt een ruig heuvellandschap waar elanden en wolven voorkomen. In het noorden van de Lower Pensinsula zijn veel recreatiegebieden en prachtige natuur. Michigan is geheel omringd door de groten meren, en dicht bebost. Aan de overkant van het water ligt nog een stuk dat grenst aan Wisconsin en dat qua natuur heel interessant is. Veel Amerikanen hebben er een zomerhuisje.
Wie gewoon de kust volgt van Michigan, en dat is alles bij elkaar een hele rit, heeft een prachtige route. In het noordelijk stukje heeft zowat iedere weg een scenic aanduiding. De kans dat u daar buitenlandse toeristen tegenkomt is erg klein. Isle Royale National Park is weer een heel ander verhaal. Het is een eiland dat alleen ’s zomers per boot te bereiken is. Alles wat zwemt of wat doet aan de rand van het water is hier te vinden. Volwandelpaden, meren, stranden en campings. Let wel op de koude nachten, ook ’s zomers. Ook in het noorden is de Pictured Rocks National Lakeshore erg mooi. Mackinak Island is een eilandje met oude hotels waar auto’s niet worden toegelaten.
Landklimaat met droge, warme zomers en koude, sneeuwrijke winters. Sterk afhankelijk van de luchtstromen die over Canada aankomen.

 Staatsleus
Si Quaeris Peninsulam Amoenam, Circum Spice (Als je zoekt naar een aangenaam
schiereiland, kijk dan om je heen)


Hoofdstad
Lansing

Landelijk/stedelijk
29 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
22ste


Klimaat
Landklimaat met droge, warme zomers en koude, sneeuwrijke winters. Sterk afhankelijk
van de luchtstomen die over Canada aankomen.


Geografie
Michigan bestaat uit twee schiereilanden, de Upper Peninsula en de Lower Peninsula,
waarvan de laatste het dichtsbevolkt is. De Upper Peninsula biedt een ruig heuvellandschap
waar elanden en wolven voorkomen. In het noorden van de Lower Pensinsula zijn veel
recreatiegebieden.


Economie
Landbouw en traditionele industrieen. De autoindustrie heeft hier traditioneel zijn
grootste fabrieken, wat de afgelopen vijfentwintig jaar tot veel problemen heeft geleid.
Op het platteland grote boerderijen.


Nationale Parken
Isle Royal National Park


Andere natuurmonumenten
Geen


Steden van betekenis
Detroit
Grand Rapids
Warren


Toeristische attracties
Detroit is de geboorteplaats van de Motown Sound.
Henry Ford Museum.
Upper Peninsula in zijn geheel
Holland is een, u raadt het al, door Nederlandse immigranten gestichte stad, vol met
windmolens en tulpen. Meer dan u ooit in Nederland zou zien.
Gerald Ford Presidential Library (Grand
Rapids)
Mackinak Island State Park
Mackinaw City
Soo Locks bij Sault St. Marie