The Old Line State

MARYLAND

 

The Old Line State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets

Maryland ligt op een vreemde manier ingeklemd tussen Pennsylvania en Virginia, met Washington DC in het midden. De staat vouwt zich als het ware om de Chesapeake Bay heen, een imponerend watergebied waarop een enorm gebied aan de oostkust afwatert. Maar vanwege historische redenen heeft Maryland ook nog een vreemde uitloper tot diep in West Virginia, zodat de staat zowel aan de Atlantische Oceaan als aan de Appalachian Mountains grenst. Dat levert een gevarieerd landschap op: lage vlakten aan de kust van de Chesapeake Bay met zandstranden, die overgaan in heuvelachtig landschap in het noorden en midden van Maryland. Helemaal in het westen verandert het landschap in een bebost berggebied. Het buitenhuis van de Amerikaanse president, Camp David, ligt in de bergen van Maryland. Het kan helaas niet bezocht worden, maar vertelt iets over de aantrekkelijkheid van de natuur daar.
De vraag of Maryland een zuidelijke of een noordelijke staat was hield velen bezig in de Burgeroorlog, want als de tabakstelende staat in 1861 de kant van de zuidelijken zou kiezen, kwam de hoofdstad Washington DC wel heel penibel midden in zuidelijk gebied te liggen. De arbeiders en bergbewoners kozen voor het noorden en tegenwoordig zullen weinig mensen Maryland als zuidelijk ervaren.
Het is een staat met (oude) zware industrie, landbouw en toerisme, maar vooral met veel inwoners die werken in Washington, bij de federale overheid. Baltimore was altijd een stad van immigranten, die er voor vele goedkope arbeidskrachten zorgden. In de Tweede Wereldoorlog werden in Baltimore veel belangrijke militaire produkten gemaakt. De stad heeft een enorme etnische variatie. Bezoek bijvoorbeeld Little Italy en Little Lithuania voor een dosis multiculturele integratie. Baltimore kan bogen op literaire grootheden als Edgar Allen Poe en H.L. Mencken, en niet te vergeten de baseball grootheid Babe Ruth, wiens geboortehuis bezocht kan worden. Ook het Baltimore Museum of Art is de moeite waard.
De zuidelijke punt van de staat ligt ingeklemd tussen de Potomac River, waaraan Washington ook ligt, en Chesapeake Baai, een fantastisch natuurgebied. Een flink stuk van de staat ligt aan de andere kant van de Chesapeake Baai, via één enkele brug verbonden met de rest, maar eigenlijk hoort dat deel geografisch meer bij Delaware. Annapolis, de hoofdstad van Maryland, was korte tijd de hoofdstad van de pas nieuwe Verenigde Staten. De stad is vooral beroemd vanwege zijn Naval Academy, waar het kader van de Amerikaanse marine wordt opgeleid. Baltimore’s centrum was in de jaren zestig behoorlijk vervallen geraakt. Het was de eerste stad die een stadsontwikkelingsproject opzette, waarna de Inner Harbor met zijn National Aquarium en restaurants en cafés een trekpleister is geworden.

Veel Amerikaanse steden hebben hun eigen chroniqueur, iemand die fictie schrijft waarin de stad als decor functioneert. Baltimore kan bogen op een lange traditie van schrijvers (we denken alleen al aan Edgar Allen Poe en H.L. Mencken) en heeft sinds een paar jaar een nieuwe schrijfster van topniveau: Laura Lippmann. Ze schrijft PI romans, Private Investigator Tess Monaghan is de hoofdpersoon, en haar boeken zijn beter dan gemiddeld. Probeer eens The Sugar House of Baltimore Blues. Klik hier voor meer informatie.


Informatie:Informatie:
Website: www.mdisfun.org
Voor gedetailleerde kaart, klik
hier.

In Amerika 9901 staat een verhaal
over de Chesapeake Bay.


Toeristische attracties
Baltimore
Chesapeake Baai
Annapolis
Assateague Island National Seashore
Ocean City


Andere natuurmonumenten
Chincoteague National Wildlife Refuge (trekvogels)
Assateague State Park
Chesapeake Bay


Steden van betekenis
Baltimore
Silver Spring
Columbia

 

 


Staatsleus
Fatti Maschii Parole Femine (Manly Deeds, Womanly Words)


Hoofdstad
Annapolis

 

 

 


Bevolking
5 miljoen (2% VS)
Stijging 1990-94: 4,7%

Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Samenstellling
Blank:71%
Zwart:24,9%
Aziatisch:2,9%
Hispanic:2,6%


Landelijk/stedelijk
19% platteland


Plaats in de VS in oppervlakte
42e


Klimaat
Gewoonlijk wordt het klimaat warmer naarmate je zuidelijker komt, maar dat gaat in
Maryland niet op. Hier geldt vanwege de geografie, dat het kouder wordt naarmate je
westelijker komt. Dus: in het westen koele zomers en koude winters met veel sneeuw en aan
de kust warme zomers en zachte winters.


Geografie
Lage vlakten aan de kust van de Chesapeake Bay met zandstranden, die overgaan in
heuvelachtig landschap  in het noorden en midden van Maryland. Helemaal in het westen
verandert het landschap in een bebost berggebied, de Appalachian Mountains.


Economie
Staalindustrie, scheepswerven, textielfabrieken, landbouw, toerisme.


Politiek
Democratisch, met conservatieve uithoeken.


Gouveneur
Robert Ehrlich (Republikein)


Senatoren
Barbara Mikulski (Democraat)

Paul Sarbanes
(Democraat)


Nationale parken
Geen


 

Doorklikken
naar artikelen over specifieke bestemmingen

 

 

Reisverhalen over dit gebied