The Hosier State

INDIANA

The Hosier State


Toeristische beoordeling:

Natuur: oninteressant
Historische: oninteressant
Cultuur en steden: pfff.

Amerika’s oordeel:
Niet aantrekkelijk


Korte schets:

Hoewel Indiana er op de kaart landelijk uitziet, met weinig grote plaatsen, is het een typisch industriestaat. In Gary liggen nog steeds grote staalfabrieken en rondom Indianapolis liggen autofabrieken en toeleveringsbedrijven. Indiana lijkt soms een ouder Amerika, met weinig van de grote problemen als gewelddadige misdaad, ongehuwde moeders, echtscheiding e.d. Het was niet zonder reden dat de sociologen Robert en Helen Lynd in hun beroemde studie van het Amerikaans leven Middletown in Indiana aantroffen (het ging feitelijk om Muncie).

Ook in politiek opzicht lijkt de tijd in Indiana soms te hebben stilgestaan. Ex-vice-president Dan Quayle, die voor die tijd een onbekende senator uit Indiana was, vertegenwoordigt met zijn conservatieve stellingnames heel aardig de mentaliteit in Indiana.Zoals veel van de grote middenwesten staten, is het noordelijk deel van Indiana nogal anders dan het zuidelijk deel. Langs de grote meren, in de corridor tussen Detroit en Chicago, is het alleen maar zware industrie wat de klok slaat. Veel moois valt er in de steden niet te beleven. Over Gary zullen we maar zwijgen. Maar dat wordt weer gecompenseerd door de Indiana Dunes Lakeshore, ook het Indiana Dunes State Park omvattend, dat wel erg mooi is.

In het zuiden van de staat is het landschap veel heuvelachtiger en de zuidgrens wordt gevormd door de vallei van de Ohio River. Daar is landbouw de voornaamste bron van inkomsten. Sociaal gezien staan deze twee delen verrassend ver van elkaar af. Toeristisch gezien is dit een doorgangsstaat. Mensen gebruiken hem om van A naar B te komen en blijven zelden lang hangen. South Bend, bijna op de grens met Michigan, is in Amerika bekend als vestiging van de University of Notre Dame, en die is weer bekend vanwege zijn football-team.

Vincennes, in het zuidwesten, is een oude nederzetting. New Harmony, in de uiterste zuidwesthoek is het dorp waar in de vorige eeuw een aantal Duitsers een nieuwe leefgemeenschap probeerden op te zetten. De gebouwen geven een beeld van de (mislukte pogingen).Sport is een belangrijk deel van het leven in Indiana (zo gaat dat als je niet veel anders hebt), met name de Colts en Notre Dame in football, de Pacers in basketbal en de Indianapolis 500 natuurlijk.

 

Website: www.indianatourism.com
Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Staatsleus

The Crossroads of America


Hoofdstad

Indianapolis


Bevolking

5,7 miljoen (2,2 % VS)
Stijging 1990-1994: 3,8 %

Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Samenstelling

Blank 90,6 %

Zwart 7,8 %

Rest 3,0 %


Landelijk/stedelijk

35 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

38ste


Klimaat

Wame zomers, koude winters.


Geografie

Vlak in het noorden en midden, golvend in het zuiden, met wouden en meren.


Economie

Landbouw, veeteelt, zware industrie.Indiana is een oude industriestaat in het hart van Amerika, met de problemen in de jaren zeventig en tachtig die daarmee samenhingen.Weinig dienstenindustrie, veel metaal en autobedrijven.


Politiek

Ook in politiek opzicht lijkt in Indiana de tijd soms stil gestaan te hebben. De waarden die Dan Quayle, Bush’s vice president, vertegenwoordigde, waren precies die van zijn achterban in Indiana.Het is een cultureel conservatieve staat die bijna altijd Republikeins stemt in de verkiezingen. Alleen de industriele sector in het noorden stemt sterk Democratisch.

Op staatsniveau hebben Democraten echter laten zien dat ze ook in industriestaten conservatief kunnen regeren. Indiana kreeg onder gouverneur Evan Bayh open doekjes voor industriebeleid.Hij werd na acht jaar in 1996 opgevold door zijn tweede man. Zelf werd hij senator.

Richard Lugar is nu, met de Republikeinen in de meerderheid, de leider van de invloedrijke commissie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hij goed.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Indiana Dunes Lakeshore


Steden van betekenis

Fort Wayne
Evansville
Gary


Toeristische attracties

Indiana Dunes Lakeshore
New Harmony
Vincennes
Indianapolis 500 Mile Race (Laatste zondag in mei, Memorial Day)


 

Doorklikken naar artikelen over specifieke beste

    • Indianapolis

 

 

Reisverhalen over dit gebied