The First State

DELAWARE

The First State


Toeristische beoordeling
Natuur: oninteressant
Historisch: oninteressant
Cultuur en steden: oninteressant

Amerika’s oordeel:
Niet aantrekkelijk


Korte schets

Het is gemakkelijk Delaware over het hoofd te zien. De grootste faam dankt de staat aan het feit dat ze het erg gemakkelijk heeft gemaakt om een bedrijf te incorpereren (een bv op te richten). Talloze bedrijven hebben een brievenbus in Delaware. De staat draait om een economie van zakelijke dienstverlening (vanwege al die bv’s verdienen juristen er een goede boterham), industrie en landbouw. Wilmington is de enige grote plaats, zodat daar zich alle commerciële activiteiten concentreren. De familie DuPont beheerste hier traditioneel de chemische industrie. Wat nog rest van die aanwezigheid zijn de landhuizen die de erfgenamen voor zichzelf bouwden.Delaware noemt zich trots The First State omdat het als eerste de grondwet ratificeerde. Dat deden ze waarschijnlijk omdat ze bang waren alsnog te worden opgeslokt door een grote buur als Pennsylvania. Ook historisch is Dover een aardig plaatsje. Het is helemaal opgezet rond een plein, The Green, dat geheel volgens de plannen van William Penn werd ontworpen. Er staan nog enkele oude gebouwen, waaronder het Old State House. Ten zuiden van Dover ligt de John Dickinson Plantation, die dateert uit de tijd van de Amerikaanse revolutie.Wat moet je verder van Delaware zeggen? Als u het tegenkomt onderweg is er vast wel wat te zien, maar een omweg is het niet waard.Delaware bestaat vrijwel geheel uit coastal lowland. De Delaware Bay is een mooi natuurgebied, dat echter vooral vanaf het water genoten moet worden (en eigenlijk vanuit Pennsylvania). Aan de Atlantisch kust liggen een paar aardige badplaatsen, zoals Rehoboth Beach, Dewey Beach, Bethany en Fenwick Island. Delaware Seashore State Park leent zich voor wandelen en kamperen.

Informatie:
Website: www.state.de.us


Staatsleus
Liberty and Independence


Hoofdstad
Dover


Landelijk/stedelijk
27 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
49ste


Klimaat
Warme zomers, zachte winters.


Geografie
Vrijwel geheel coastal lowland.


Economie
Zakelijke dienstverlening, industrie (Du Pont) en landbouw. Veel bedrijven hebben hun hoofdkwartier in Delaware, dat dan veelal bestaat uit een brievenbus bij een advocatenkantoor. Dat komt omdat het nergens in Amerika gemakkelijker en goedkoper is om te incorpereren (een bv te beginnen) dan in Delaware.


Politiek
Delaware volgt meestal de landelijke trend. Joe Biden is een redelijk invloedrijk senator, hoewel zijn presidentscampagne in 1988 abominabel slecht was.


Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Geen


Steden van betekenis
Wilmington


Toeristische attracties
Tsja, Delaware heeft niet zo geweldig veel te bieden. De enige uitzondering is Rehoboth Beach, een bekende badplaats.