The Green State

VERMONT

The Green Mountain State


Toeristische beoordeling
Historisch: matig interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets
Vermont is een van de plezierigste staten van de VS, zeggen de bewoners (dat zijn er niet zoveel, want Vermont is een kleine staat met een kleine bevolking). Al zijn ze ietwat bevooroordeeld, ze konden best wel eens gelijk hebben. De mengeling van autochtone boeren, stugge Yankees en import-Newyorkers die hier sinds de jaren zestig hun heil hebben gezocht, leveren een Europees aandoende sociale structuur op, in een Amerikaanse omgeving. Het is niet zonder reden dat Ben & Jerry’s, de kleurrijke ijsmakers, hier vandaan komen. En evenmin is het toevallig dat Vermont de enige socialistische afgevaardigde in het Congres kan claimen. Vermonters mogen graag wat dwarsig zijn.
Vermont is een typische New England staat. De staat heeft patent op de witte kerktoren, omringd door veelkleurige blaadjes in de herfst, en de village green met muziektent hoort evenzeer tot het vaste patroon. De staat heeft een landelijk karakter. Veeteelt is belangrijk hier, en de Vermont Cheddar laat zien dat Amerikanen wel degelijke goede kaas kunnen maken. In het vroege voorjaar is ook de oogst van maple syrup belangrijk.
Er zijn maar een paar steden van enige omvang, waarvan Bennington, Rutland en Burlington de grootste zijn. Burlington ligt aan Lake Champlain, het gigantische meer dan de grens vormt met New York en doorloopt tot in Canada. Aan de overkant van meer ziet u de Adirondack Mountains liggen. Burlington wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste steden van Noord Amerika. Montpelier, de hoofstad, is een klein stadje van 10.000 inwoners, centraal gelegen in Vermont, en een goede uitvalsbasis voor tochten. Bekijkt u daar ook het State House, oftewel de State Capitol. Het is gebouwd met graniet uit New England en heeft een vergulde koepel – een van de mooiste capitols van het land.
Gelukkig ligt Vermont het net te ver van grote steden voor forensen. Toch komen steeds meer mensen hier hun heil zoeken nu de telecommunicatie ze in staat stelt hun kantoor aan huis te h ouden. Dat heeft geleid tot een aanmerkelijk bevolkingsgroei, en veroorzaakt geregeld problemen met de autochtone bevolking. Ook voor stedelingen die hier niet wonen, is Vermont echter een aantrekkelijk vakantiegebied. ’s Winters zorgt de ruim voorradige sneeuw voor aantrekkelijke ski-mogelijkheden.
De zomers zijn hier niet te warm maar plezierig, Vermont heeft een prachtig voor- en najaar, maar koude winters met veel sneeuw. Vermont heet niet voor niets Vermont. De naam is afgeleid van het franse “vert” en “monts”, wat betekent groene bergen. Toepasselijk, want voor een groot deel bestaat de staat uit groene bergen, heuvels en vruchtbare dalen. Green Mountains is de belangrijkste bergketen in Vermont en strekt zich uit van de Canadese grens tot Massachusetts. Lake Champlain, op de grens met de staat New York, vlak onder Canada, is een gigantisch meer.

Vermonts koninkrijk

De noordhoek van de staat Vermont, tegen de Canadese grens aan, heeft een heel eigen idee van zichzelf. Ook qua landschap is het speciaal: spectaculaire landschappen en onbedorven wildernis.
De bijnaam Vermonts Koninkrijk dankt dit stukje New England aan de toenmalige Senator van Vermont, George Aiken, die in 1949 een toespraak gaf in Caledonia County. Daar had hij het over dit afgelegen deel van de VS, vol met meren, het ‘Northeast Kingdom’. De bewoners namen het over als een geuzennaam en verwijzen naar andere Vermonters als buitenlanders of ‘flatlanders’.
Voor wandelaars is Burke Mountain de plaats om te bezoeken. Vanaf de top kan je de twee bergen zien die de Willoughby Gap vormen. Westmore aan Lake Willoughby, wordt wel het Lucerne van Amerika genoemd. Het is een fjord achtige strip water in een door gletsjers uitgeslepen vallei tussen Mount Pisgah en Mount Hor. Loop ook naar de top van Mount Pisgah, ongeveer elf kilometer. Het meest dramatische punt is Pulpit Rock, een richel boven het meer, driehonderd meter hoog.
Ongeveer vijftien kilometer verder ligt in Glover het Bread and Puppet Museum, beroemd voor zijn enorme papier maché poppen. In de schuur is het Bread and Puppet Theater te vinden.


Staatsleus

Freedom and Unity


Hoofdstad

Montpellier


Landelijk/stedelijk

68% platteland


Plaats VS in oppervlakte

43ste


Klimaat

Niet te warme maar plezierige zomers, prachtig voor- en najaar, koude winters met veel sneeuw.


Geografie

Vermont heet niet voor niets Vermont. De naam is afgeleid van het franse “vert” en “monts”, wat betekent groene bergen. Toepasselijk, want voor een groot deel bestaat de staat uit groene bergen, heuvels en vruchtbare dalen. Green Mountains is de belangrijkste bergketen in Vermont en strekt zich uit van de Canadese grens tot Massachusetts.


Economie

De belangrijkste bron van inkomsten in Vermont (een van de meest landelijke staten in de VS) is afkomstig van de veeteelt. Veel zuivelprodukten worden naar New York en Boston geexporteerd. Met name in de winter (skigebieden) levert ook het toerisme de nodige dollars op.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Green Mountain National Forests
Lake Champlain


Steden van betekenis

Burlington
Brattleboro
Rutland


Toeristische attracties
Green Mountains
Skieën
Wandelen
President Coolidge Homestead
Algemene uitstraling