The Old Dominion

VIRGINIA

The Old Dominion


Toeristische beoordeling
Historisch: zeer interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk


Korte beschrijving:

Deze staat beroemt zich graag en vaak op zijn lange geschiedenis. In 1607 stichtten kolonisten in Jamestown de eerste nederzetting. Vanaf 1624 was Virginia een Britse kolonie – de belangrijkste kolonie, ook wel The Old Dominion genoemd. De staat dijde steeds verder uit naarmate het westen meer werd ontgonnen, op gegeven moment zelfs tot aan de rivier de Mississippi. Maar ook qua mensen leverde Virginia veel beroemde Amerikanen, vooral in de achttiende eeuw, de eeuw van de Amerikaanse onafhankelijkheid. George Washington en Thomas Jefferson kwamen uit Virginia (van de eerste vijf presidenten kwam alleen John Adams niet uit deze staat).

Van alle staten heeft Virginia misschien wel het meeste historische materiaal te bieden uit de tijd tot het midden van de negentiende eeuw, van Colonial Williamsburg tot Monticello, het huis van Thomas Jefferson. Tijdens de Burgeroorlog was Virginia, door zijn slavenhouders, zijn grootte en zijn strategische ligging één van de leidende staten. De hoofdstad van de Zuidelijken werd in Richmond gevestigd en veel van de grote slagen in de oorlog vonden plaats in Virginia (Manassas, Fredericksburg etc.) Virginia bestaat eigenlijk nog steeds uit twee delen. Het noordelijke deel van de staat, tegen Washington DC aan, bestaat vooral uit suburbs en slaapsteden voor mensen die in de hoofdstad werken. Het zuidelijke deel is onmiskenbaar deel van het zuiden van de Verenigde Staten, zowel qua natuur als qua mensen.

De staat heeft de bezoeker erg veel te bieden. Behalve alle historische trekpleisters is de natuur van Virginia de moeite waard. Die biedt ook een ruime variatie, van de stranden van Virginia Beach en de moeras-achtige gebieden langs de kust, tot de bergketen in het westen van de staat, waar Shenandoah National Park ligt. Terwijl de regio rondom Washington modern en overontwikkeld is, ligt de westelijke punt al helemaal in het gebied van de Appalachians, een van de meest achtergebleven gebieden van de VS. Virginia is een staat die de liefhebber van de Verenigde Staten en hun geschiedenis niet mag missen, maar ook de toerist met minder ambitieuze doelstellingen komt hier ruim aan zijn trekken. Het weer in Virginia is in de herfst en de lente op zijn mooist, maar het weerrisico in de zomer is er niet, al is het dan wat benauwd.

 

Website: www.virginia.org

 

Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Staatsleus

Sic Temper Tyrannis
(Zo vergaat het altijd tirannen)


Hoofdstad"State

Richmond

 

 

 

 


Bevolking

6,5 miljoen (2,5 % VS);

Stijging 1990-1994: 5,9 %


Samenstelling

Blank 77,4 %
Zwart 18,8 %
Rest 5,0 %

Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Landelijk/stedelijk

31 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

37 ste


Klimaat

Zuidelijk, warme, klamme zomers. Zachte winters. Voorjaar en de herfst zijn de mooiste tijden. In de bergen kan het veel kouder worden.


Geografie

Grotendeels is de staat bebost met eiken en pijnbomen. De Tidewater Region aan de kust heeft een viertal rivieren, waaronder de Potomac, die hier uitmonden in de Chesapeake Bay. In het midden bevind zich  de Piedmont Region met haar hoogvlakten en in het westen van Virginia zijn de Blue Ridge Mountains.


Economie

Tabak, hooi en mais wordt veel verbouwd. Ook veeteelt, visserij, bosbouw en industrie zijn van belang voor de economie.


Politiek

De paradox blijft aanwezig in het moderne Virginia. In het noorden van de staat, tegen de hoofdstad Washington DC aan, wonen veel hoogopgeleide bureaucraten en politieke medewerkers, die in DC werken. Maar in die suburbs wonen ook de moderne televisie-predikanten en hun politieke organisaties (want aan Jerry Falwells Moral Majority als geldmachine is niets ouderwets). Ook Pat Robertson, voormalig Christelijk presidentskandidaat en eigenaar van een groot televisiestation, woont in Virginia. Buiten de suburbs blijkt Virginia een heel conservatieve staat, waardoor het bijvoorbeeld nog een van de weinige staten is die sodomie-wetten die straf stelt op orale en anale seks.

Verkiezingen gaan altijd tussen gematigde hervormers en rechts christelijke rouwdouwers – maar die laatsten kunnen nooit te ver gaan en presenteren zich liever als politici die belastingen zullen verlagen.Zo had Virginia de eerste zwarte gouverneur van het land, maar heeft het nu een conservatieve leider die christelijk rechts vertegenwoordigt. De christelijk rechtse groepering zijn traditioneel sterk in de staat, paradoxaal genoeg omdat ze sterke banden hebben met het liberale Washington. Maar mensen als Jerry Fallwell en Pat Robertson, politieke dominees, zijn minstens even actief in de hoofdstad als hun progressieve vijanden.

 


Nationale Parken"shenandoah.jpg

 

Shenandoah National Park

 

 

 

 

 

 

 


 

Andere natuurmonumenten

 

Blue Ridge Mountains

 


 

Steden van betekenis

 

Richmond
Norfolk
Roanake

 


 

Toeristische attracties

 

Viriginia heeft veel herinneringen aan de Burgeroorlog."Monticello,
Charlottesville, met Monticello, huis van Jefferson
Mount Vernon, Huis van Washington
Richmond
Chesapeake Bay
Shenandoah National Park
Blue Ridge Parkway
Williamsburg

Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

    • Richmond
    • Charlottesville
    • Manassass
    • Virginia Beach