The Palmetto State

SOUTH CAROLINA

The Palmetto State


Toeristische beoordeling

Historisch: interessant
Natuur: matig interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets:

South Carolina leeft nog met één been in de tijd van voor en tijdens de Burgeroorlog, met het andere ferm in de 21ste eeuw. Het eerste blijkt uit de blijvende verwijzingen naar South Carolina’s rol in de afscheiding die in 1861 plaatsvond en die door deze staat in gang werd gezet. Ze zijn er nog steeds trots op – het blanke gedeelte van de staat tenminste, en gelukkig niet iedereen.Het tweede blijkt uit de vestiging van veel Europese bedrijven in South Carolina, rond Spartanburg, zoals BMW en Mercedes. De reden is de relatief goedkope arbeid die hier te vinden is voor Europese bedrijven die wensen te produceren voor de lokale markt. Ook is South Carolina bijzonder vakbondsonvriendelijk, wat de grote bedrijven niet slecht uitkomt.

Maar zuidelijk is South Carolina zonder twijfel. De beste tijd om dat te ervaren is in de lente, als de geur van magnolia en bloeiende rododendrons in de steden en dorpen hangt, het weer lekker zacht is en het leven van het goede oude zuiden grijpbaar lijkt. Een stad als Charleston is dan (en trouwens ook de rest van het jaar) een wereld apart. Weinig stadjes zijn zo mooi en zo plezierig oud. In de buurt van Charleston ligt een aantal plantages waar de tijd heeft stilgestaan. Europeanen willen nog wel eens roepen dat Amerika een land is zonder geschiedenis, zonder historische plaatsen.

Deze mensen dienen onmiddellijk naar Charleston af te reizen. Weinig plaatsen leven zo met en in hun geschiedenis als Charleston, en weinig plaatsen koesteren hun historische helden en demonen met zoveel vertederende devotie. Sherman, Lincoln en sinds een paar jaar ook hurricane Hugo zijn de boeven, generaal Robert E. Lee, de Confederacy en de lost cause de helden. Wie zich in Charleston laat meevoeren, kan zich hun tijdgenoot wanen.Langs de kust liggen een aantal mooie stranden. De badplaatsen zijn vooral verzamelingen motels, hotels en restaurants, zoals in Myrtle Beach.

Vergeleken met Charleston is de rest van de staat, laten we zeggen, wat minder opwindend. Hoofdstad Columbus is eigenlijk alleen maar interessant om in de State Capitol een idee te krijgen van wat het Oude Zuiden in de geschiedenis van South Carolina heeft betekend. De staat loopt naar het westen geleidelijk aan omhoog naar een gebied met meer heuvels en afgelegen streken. Dit gedeelte van South Carolina, met name in en rond Greenville, kan bogen op een groot evangelische scholen. De bible belt is hier al volop aanwezig.
Informatie:

Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Cherokee Foothills Scenic Highway (State Highway 11)


Steden van betekenis
Charleston
Columbia
Greenville


Toeristische attracties
Charleston is een topattractie.
De stranden ten noorden van Charleston zijn de moeite waard.
Boone Hall Plantation, 16 kilometer ten noorden van Charleston, is een mooi behouden plantage inclusief bekende oprijlaan met spaans mos aan de bomen. Hier werd o.a. Gone With The Wind opgenomen.
Algemene informatie


Staatsleus
Animis Opibusque Parati (Klaar in geest en bronnen) & Dam Spiro Spero (Zolang ik adem, heb ik hoop)


Hoofdstad
Columbia


Landelijk/stedelijk
45 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
40ste


Klimaat
Zuidelijk. Warme, zeer benauwde zomers, vooral in de laagliggende kuststreken. Gematigde niet erg koude winters. Beste tijd om te bezoeken is de lente (als de geur van magnolia’s overal hangt) en de herfst.


Geografie
South Carolina bestaat uit twee gedeelten: de laagliggende kuststrook en het hoger gelegen inlandse stuk dat geleidelijk overgaat in de Great Smoky Mountains.


Economie
Industrie, landbouw, toerisme


Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

Charleston

Artikel over Charleston

Algemene informatie

Carolina BBQ