South Carolina, praktisch

Onbekend (afgezien van Charleston) en eigenlijk alleen bemind door de lokale bevolking , heeft South Carolina vooral aan het oostelijk en het westelijk uiteinde veel aan de toerist te bieden. De rest van de staat is zuidelijk platteland en als zodanig wel interessant maar nauwelijks te exploreren in een paar weken.
De oostkust van South Carolina is een reis op zichzelf waard. Charleston is een van de meest elegante steden van de Verenigde Staten, een goed geconserveerde achttiende eeuwse havenstad waar je je nog kunt voorstellen hoe het eruit zag in de hoogtijdagen van het Zuiden, voor de Burgeroorlog. Het is ook een stad die ’s avonds veel te bieden heeft, en op niveau. Voor een groot artikel over Charleston, zie Amerika Winter 94/95.
Charleston is ruim vertegenwoordigd in de reisgidsen. Ook het deel over The Carolinas and the Appalachian States in de onvolprezen serie The Smithsonian Guide to Historic America biedt veel en nuttige informatie (Stewart, Tabori & Chang, New York 1989).
Informatie over de stad is verkrijgbaar bij het Charleston Trident Convention & Visitors Bureau, PO Box 975, Charleston SC 29402 (tel: 803-853-8000; fax: 803-723-4853). De Charleston Area Visitors Guide bijvoorbeeld, geeft een prima overzicht van alle bezienswaardigheden in de buurt. Deze informatie is ook te verkrijgen via South Carolina Tourism in Londen, 121 Glouceser Place, W1H 3PJ London, (tel: 071-224-1780, fax: 071-224-5164). Vraag naar de Bed & Breakfasts of South Carolina.
Brede zandstranden
Vrijwel direct buiten Charleston begint het stand dat deze kust zo aantrekkelijk maakt. De eerste afslag is die naar Sullivan’s Island en Isle of Palms. Het zijn stabiele zandbanken voor de kust, met brede witte zandstranden en rijen huizen langs de enige weg (te huur).
Tussen Charleston en Georgetown ligt een reeks interessante plantages, waarvan Boone Hall Plantation de meest bekende is. Deze plantage noemt zichzelf de meest gefotografeerde plantage van Amerika, en dat zal best waar zijn. De oprijlaan met de eiken waarvan het Spaans mos hangt, kon zo uit Gone With the Wind komen. Hoewel het huis op de plantage niet zo vreselijk interessant is (het is opnieuw opgebouwd in 1935), komt de sfeer van het plantageleven goed over. Boone Hall Plantation is geopend dagelijks van 9 tot 17 u en op zondag van 13 tot 16 u. In het seizoen, van 1 april tot Labor Day (eerste zondag in september) zijn de openingstijden van 8.30 tot 18.30 u en op zondag van 13 tot 17 u (tel: 803-884-4371). Boone Hall Plantation ligt aan de US 17, vanuit Charleston in noordelijk richting naar Georgetown en Myrtle Beach.
Een typische plantage is wat resteert van Hampton Plantation State Park, met mooie gronden en een indrukwekkende neoklassieke structuur als landhuis. De buitenkant is al gerestaureerd maar binnen moet nog een hoop gebeuren. Deze plantage ligt midden in het dikke Francis Marion National Forest, een regio waar veel zwarten wonen en waar het maken van manden van sweetgrass een lokale vaardigheid is. Ze worden overal langs de weg aangeboden.
Hampton Plantation State Park, 14 kilometer van US 17 aan Highway 857, open van 9 tot 6 u (huis van 1 tot 4 u).
Een kilometer of vijftien ten zuiden van Georgetown ligt Hopsewee Plantation, waar eens Thomas Lynch woonde, een van de ondertekenaars van de Onafhankelijkheidsverklaring. Het landhuis is enorm, met indrukwekkende eiken vol spaans mos, en gigantische zwermen muggen. Open van 10 tot 5 u.
Georgetown is een aardige badplaats met een gevoel of de tijd heeft stil gestaan. Net ten noorden van Georgetown ligt de Bell W Baruch Plantation, een slecht onderhouden plantage die zich onderscheidt omdat de Slave Street (de huisjes waarin de slaven woonden) nog vrijwel ongeschonden te bezichtigen is, inclusief houten schuren en een kerk.
De bekendste badplaats is Myrtle Beach, een plaats waar gezien worden minstens even belangrijk is als zien. Myrtle Beach heeft alle voors en tegens van een relatief goedkoop badparadijs, waar vooral veel tieners en twintigers hun (en elkaars) vakantieplezier zoeken. Meer Zandvoort dan Scheveningen zullen we maar zeggen. Maar aangezien Myrtle Beach het middelpunt vormt van een negentig kilometer lange strook strand, kunt u heel goed elders uw heil vinden.
Ten zuiden van Charleston
Ten zuiden van Charleston is de kustlijn opgebroken in kleine eilandjes, zandbanken en moerassen. Neem bijvoorbeeld Edisto Island, US 17 South aan Highway 174, met eiken vol spaans mos langs de wegen, veel vogels en enorm veel vis. Edisto Beach Park heeft een prachtig strand met palmetto bomen en andere subtropische planten.
Beaufort is het stadje in deze regio. Het is een rare combinatie van prachtige oude huizen en de dienstverlening waarom de nabijgelegen Paris Island US Marine Basis vraagt.
Net over de brug ten zuidoosten van Beaufort ligt St Helena Island, een van de mooiste en meest onbedorven eilanden van de oostkust. Hier weer fantastisch landschap van eiken-met-mos, vergezichten over de moerassen en wetlands, en veel garnalen, oesters en ander seafood. Hier wonen groepen zwarten die na de Burgeroorlog stukken grond kregen van de noorderlingen. Ze spreken een dialect dat bekend staat als gullah, een soort Afro-Engels met veel West Afrikaanse woorden. De buitenstaander ziet er weinig van maar een vleugje is op te snuiven in het Gullah Institute, een deel van het National Historic District.
Het strand van St Helena, in Huntington Island State Park is fantastisch: idyllisch met zijn witte zand, breed en licht glooiend, met palmetto’s, palmbomen en ideaal weer. Verder naar het zuiden ligt enkel nog Hilton Head Island maar dat is niet veel meer dan een gigantische golfbaan.
Westwaarts
Wie vanuit Charleston naar het westen gaat, richting Columbia, komt langs een aantal interessante plantages. De volgende drie plaatsen liggen allen aan Highway 61. Middleton Place is een van de weinige plantages die de Burgeroorlog min of meer ongeschonden overleefde. Het huis dateert van 1755 en de uit dezelfde tijd daterende tuinen zijn zeer bekend. Middleton Place ligt aan de Ashley River aan Highway 61, ten noorden van Charleston. Geopende van 9 tot 17 u. Inlichtingen: Middleton Place, Ashely River Road, Charleston, SC 29414-706 (tel: 803-556-6020).
Magnolia Plantation and Gardens is een oude plantage waar vooral de tuin nu aantrekkelijk is. Het Plantation House (niet origineel) laat zien hoe het leven er in die tijd toegang. Vijftien kilometer van Charleston aan Highway 61 (tel: 803-571-1266).
Drayton Hall is een voorbeeld van koloniale architectuur, gebouwd tussen 1738 en 1742. Het wordt ongemeubileerd in zijn originele staat gelaten. Te bereiken via Highway 61 in noordelijke richting. Geopend van 10 tot 16 u van maart tot oktober, de rest van het jaar van 10 tot 15 u. Informatie: Drayton Hall, 3380 Ashley River Road, Charleston SC 29414 (tel: 803-766-0188).
Cypress Gardens is een natuurpark op het terrein van een oude rijstplantage. Sinds kort heeft Cypress Gardens opnieuw een rijstveld aangelegd om te laten zien hoe de plantagehouders gebruik maken van de rivieren en de moerassen om hun produkt te telen. Als u er toch in de buurt komt: volg US 26 richting Columbia, naar exit 199-b of old Highway 52 tot Cypress Garden Road. Inlichtingen: Cypress Gardens, 3030 Cypress Gardens Road, Moncks Corner SC 29461 (tel: 803-553-0515).
Columbia
Columbia is de hoofdstad van South Carolina. Afgezien van de State Capitol met zijn lokale bezienswaardigheden is het niet direct een stad die een omweg waard is. Arsenal Hill is de wijk met de meeste oude huizen en ook Columbia Historic District heeft interessante historische woningen te bieden. Langs de Congaree River ligt de Columbia Duck Mill, waarin onder meer het State Museum is gevestigd, en ook het Greater Columbia Convention and Visitors Bureau. 301 Gervais Street, open van 10 tot 5 u, tel. (803)737-4921.
De Governer’s Mansion is een woning uit 1855 die alleen op afspraak bezocht kan worden. bel (803)737-1710.
Ten zuiden van Columbia ligt het Congarees Historic District, een flinke oppervlakte met velden en bossen waar het eerste fort en de eerste nederzettingen van deze regio lagen. Route 378 en Fox Street in Lexington, open van 10 tot 4 u, tel. (803)359-8369.
Verder naar het zuidwesten, bijna tegen de grens met Georgia, ligt het Redcliffe Plantation State Park. Het landhuis hier heeft Griekse Revival elementen en werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd voor de senator van South Carolina.
Voor natuurliefhebbers
De westelijke helft van South Carolina, ten westen van Columbia, is het terrein voor de natuurliefhebber. Het Sumter National Forest en het Cattahochee National Forest, op de grens met Georgia zijn prima voor wandelen en wildwatervaren.
Erg mooi is de Cherokee Foothills Scenic Highway (Route 11) die zich vanaf de grens met North Carolina naar de grens met Georgia slingert, zoals de naam al zegt aan de voet van de Appalachians. De steden in deze regio, Greenville en Spartanburg zijn weinig interessant maar de lokale fabrieken hebben overal factory outlets waar u misschien uw voordeel kunt doen. De I-85 is sinds een jaar of tien een vestigingsplaats voor grote autofabrieken – BMW heeft net besloten om in Spartanburg een nieuwe fabriek te bouwen. Maar daar is verder weinig interessants aan te zien. Vanuit westelijk South Carolina steekt u zo door naar de Great Smoky Mountains in Tennessee.
Historische plaatsen in het noordwesten van South Carolina, met vaak goed bewaarde historic districts: Cheraw, Lancaster, Camden, Winnsboro, Chester, Rose Hill Plantation Park, Union, Brattonville, York, Kings Mountain National Military Park (inclusief Living History Farm), Kings Mountain State Park, Cowpens National Battlefield, Abbeville, Pendleton, Walnut Grove Plantation (ten zuiden van Spartanburg).