The Palmetto State

SOUTH CAROLINA

The Palmetto State


Toeristische beoordeling

Historisch: interessant
Natuur: matig interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets:

South Carolina leeft nog met één been in de tijd van voor en tijdens de Burgeroorlog, met het andere ferm in de 21ste eeuw. Het eerste blijkt uit de blijvende verwijzingen naar South Carolina’s rol in de afscheiding die in 1861 plaatsvond en die door deze staat in gang werd gezet. Ze zijn er nog steeds trots op – het blanke gedeelte van de staat tenminste, en gelukkig niet iedereen.Het tweede blijkt uit de vestiging van veel Europese bedrijven in South Carolina, rond Spartanburg, zoals BMW en Mercedes. De reden is de relatief goedkope arbeid die hier te vinden is voor Europese bedrijven die wensen te produceren voor de lokale markt. Ook is South Carolina bijzonder vakbondsonvriendelijk, wat de grote bedrijven niet slecht uitkomt.

Maar zuidelijk is South Carolina zonder twijfel. De beste tijd om dat te ervaren is in de lente, als de geur van magnolia en bloeiende rododendrons in de steden en dorpen hangt, het weer lekker zacht is en het leven van het goede oude zuiden grijpbaar lijkt. Een stad als Charleston is dan (en trouwens ook de rest van het jaar) een wereld apart. Weinig stadjes zijn zo mooi en zo plezierig oud. In de buurt van Charleston ligt een aantal plantages waar de tijd heeft stilgestaan. Europeanen willen nog wel eens roepen dat Amerika een land is zonder geschiedenis, zonder historische plaatsen.

Deze mensen dienen onmiddellijk naar Charleston af te reizen. Weinig plaatsen leven zo met en in hun geschiedenis als Charleston, en weinig plaatsen koesteren hun historische helden en demonen met zoveel vertederende devotie. Sherman, Lincoln en sinds een paar jaar ook hurricane Hugo zijn de boeven, generaal Robert E. Lee, de Confederacy en de lost cause de helden. Wie zich in Charleston laat meevoeren, kan zich hun tijdgenoot wanen.Langs de kust liggen een aantal mooie stranden. De badplaatsen zijn vooral verzamelingen motels, hotels en restaurants, zoals in Myrtle Beach.

Vergeleken met Charleston is de rest van de staat, laten we zeggen, wat minder opwindend. Hoofdstad Columbus is eigenlijk alleen maar interessant om in de State Capitol een idee te krijgen van wat het Oude Zuiden in de geschiedenis van South Carolina heeft betekend. De staat loopt naar het westen geleidelijk aan omhoog naar een gebied met meer heuvels en afgelegen streken. Dit gedeelte van South Carolina, met name in en rond Greenville, kan bogen op een groot evangelische scholen. De bible belt is hier al volop aanwezig.
Informatie:

Website: www.travelsc.com
Voor gedetailleerde kaart, klik hier.

Wim Roefs, die zelf in Columbia, South Carolina woont, schreef een portret van zijn thuisstaat

Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Cherokee Foothills Scenic Highway (State Highway 11)


Steden van betekenis
Charleston
Columbia
Greenville


Toeristische attracties
Charleston is een topattractie.
De stranden ten noorden van Charleston zijn de moeite waard.
Boone Hall Plantation, 16 kilometer ten noorden van Charleston, is een mooi behouden plantage inclusief bekende oprijlaan met spaans mos aan de bomen. Hier werd o.a. Gone With The Wind opgenomen.
Algemene informatie


Staatsleus
Animis Opibusque Parati (Klaar in geest en bronnen) & Dam Spiro Spero (Zolang ik adem, heb ik hoop)


Hoofdstad
Columbia


Bevolking
3,7 miljoen (1,4 % VS);
Stijging 1990-1994: 5,1 %
Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Samenstelling
Blank 69,0 %
Zwart 29,0 %
Rest 2,0 %


Landelijk/stedelijk
45 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
40ste


Klimaat
Zuidelijk. Warme, zeer benauwde zomers, vooral in de laagliggende kuststreken. Gematigde niet erg koude winters. Beste tijd om te bezoeken is de lente (als de geur van magnolia’s overal hangt) en de herfst.


Geografie
South Carolina bestaat uit twee gedeelten: de laagliggende kuststrook en het hoger gelegen inlandse stuk dat geleidelijk overgaat in de Great Smoky Mountains.


Economie
Industrie, landbouw, toerisme


Politiek
Een Republikeinse staat. Die voorkeur stamt vooral uit de conservatieve economische en sociale agenda van de Republikeinen, gecombineerd met de afkeer van affirmative action. Senator Strom Thurmond, inmiddels ver in de negentig, had in 1948 zijn eigen presidentiële ticket, gebaseerd op behoud van segregatie en racisme.Het was de staat die zowel in 1996 Robert Dole als Republikein terug in de strijd bracht als de staat die George W. Bush van de ondergang redde (na diens nederlaag in New Hampshire tegen John McCain). Dat is niet alleen omdat ze hier erg conservatief zijn (want dat zijn ze, althans de Republikeinen) maar ook omdat de partij hier nog greep heeft op de kiezers, gezagsgetrouw en zo. In het westen van de staat, rond Greenville, ligt een kluit van fundamenteel christelijke nederzettingen, waarvan de Bob Jones University de bekendste is. Dit is de ‘universiteit’ waar tot voor kort interracial dating verboden was en waar Republikeinen graag een toespraak houden om te laten zien hoe stevig ze het streng christelijke gedachtengoed (en de bijbehorende intolerantie) zijn toegedaan


Geschiedenis

Spanje en Frankrijk probeerden in de zestiende eeuw nederzettingen te vestigen aan de kust van het zuidelijk deel van Amerika, toen breed Carolina genaamd. Ze deden dat vanuit het Caribisch geniet en kenden weinig succes. Pas in het midden van de zeventiende eeuw toonden de Engelsen interesse. Vooral vanuit Barbados keken ze met interesse naar een nieuw stuk land waar ze grote plantages konden opzetten (Barbados was tamelijk druk geworden) met politieke en geloofsvrijheid. De eerste pogingen van uit Barbados faalden en maakten duidelijk dat er investeringen vanuit Engeland nodig waren om het een succes te maken. In mei 1670 vestigden investeerders – opnieuw met Barbados als basis maar met Engels geld – Charles Town aan de monding van de Ashley River. In 1680 werd Charleston verplaatst naar de samenloop van de Ashley en de Cooper Rivers. In 1670 en 1671 kwamen twee groepen uit Barbados en in 1672 ook een groep uit New York. De link met Barbados is belangrijk omdat via de plantage economie daar de slavenhoudende plantages in Carolina ingang vonden. Dat was gebruikelijk op de suikerplantages in Barbados. In Carolina werd in eerste instantie veel gediversificeerder geproduceerd, maar suiker bleek niet zo handig. Rijst werd het keuze gewas. Rijst werd in 1685 in Carolina geïntroduceerd, was in 1690 al het tweede export product en in 1705 domineerde het de economie. In 1719 vond een rebellie plaats, waarna de Engelse Kroon de macht overnam. Ze kochten de investeerders uit, waarna South Carolina een kroonkolonie werd en bleef tot 1776.


Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen