Jackson, Mississippi

Jackson

Tot 1821 was Natchez de hoofstad van Mississippi, maar in dat besloot men dat het niet centraal genoeg lag. Dus stichtte men dat jaar Jackson, genoemd naar generaal Andrew Jackson, de held van de slag bij New Orleans. In de oude State Capitol, gebouwd in 1840, zit nu het State Historical Museum met een uitstekend overzicht van de geschiedenis van deze regio. De New State Capitol, een kleurrijk en sierlijk gebouw in Beaux Arts stijl, kan ook bezocht worden. Een blok verderop, in het Smith-Robertson Museum and Cultural Center, wordt het verhaal verteld van de zwarte bewoners van Mississippi van het begin van de slavernij door de Fransen in 1719 tot de dag van vandaag. Downtown zijn nog wat oude huizen te zien en verder is Jackson vooral een plezierig stadje.

Columbus

Over andere tijd gesproken, als u nog een omweg wil maken om echt prachtige, statige herenhuizen en plantages te zien, dan is een tochtje naar Columbus, een kilometer of veertig naar het oosten, zeer de moeite waard. Hier werd de eerste Memorial Day gevierd, in 1866, toen een groep oorlogsweduwen dat jaar niet alleen de graven de Zuidelijke soldaten van bloemen voorzag maar ook die van de Noordelijken.

Omdat Columbus zelf niet werd getroffen door de oorlog, zijn er veel huizen bewaard gebleven. Zeven daarvan kunnen het hele jaar bezocht worden, waaronder het geboortehuis van de toneelschrijver Tennessee Williams. Een attractie op zich is Waverly, in het vooroorlogse Zuiden een van de grootste plantages. Waverly Hall is een imposant achthoekig gebouw. Achthoekige gebouwen waren toen in de mode (zie ook het nooit afgebouwde Longwood in Natchex). Waverly is een constructie van kolommen en zuilen gebouwd rondom een achthoekige rotunda (een ronde open ruimte), waarop alle kamers in het huis uitkomen. Vooral van binnen is het een spectaculair gebouw. De rotunda heeft een glazen dak, waardoor het interieur verrassend licht is. Bovendien geeft de achthoekige structuur de ruimte een koelere termperatuur dan buiten, doordat hij als een soort schoorsteen functioneert. Hier ziet u een huis waar indertijd in de beste zuidelijke tradities ge-entertaind werd door de heersende klasse van plantagehouders.

French Camp

Een uur of twee rijden ten noorden van Jackson staat een klassieke oude herberg zoals die door reizigers langs de Natchez Trail gebruikt werd. French Camp werd gebouwd door een Frans-Canadese herbergier, Louis LeFleur, die al eerder een handelspost had opgezet bij de Choctaw en een van hun schonen getrouwd had. Zijn zoon, Greenwood LeFlore, werd niet alelen een Choctaw chief maar ook een staats-senator.

Hij bouwde de herberg in 1812. sinds de laat negentiende eeuw was er ook een kostschool gevestigd, opgericht door Schots-Ierse immigranten. De school bestaat nog steeds, maar ook de sfeer van rust en afgelegenheid. De French Camp Bed and Breakfast Inn biedt onderdak.