The Pelican State

Louisiana

The Pelican StateToeristische beoordeling

Historisch: interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets:

 

Louisiana wordt sinds jaar en dag gedomineerd door zijn warm kloppende hart: New Orleans, de stad van het plezier. De staat is veel gevarieerder dan dat. Louisiana is vlak en dicht begroeid, moerassig aan de kust. Het noorden is bevolkt met mensen van Engelse en Ierse afkomst, het zuiden is meer door Fransen en Spanjaarden beïnvloed.
De geschiedenis van Louisiana is niet direct vrolijk stemmend. Armoede en isolement was het lot van veel bewoners. Kleurrijk is die geschiedenis wel. Geen staat heeft een historie waarin meer schelmen, populisten, corrupte zakenlui en fantastische figuren een rol speelden. Leest u maar eens Robert Penn Warrens All the Kings Man, een maar weinig gefictionaliseerde levensloop van de fameuze Huey Pierce Long , gouverneur en senator voor de staat tot hij in 1935 werd vermoord, en u zult gewonnen zijn voor de carnavaleske tragiek van deze staat. Louisiana is ook de enige staat die niet volgens Angelsaksisch recht werkt maar volgens de Code Napoleon. Counties heten hier Parishes en voodoo hoort erbij. De Cajuns en New Orleans zijn Luisiana’s bekendste produkten, maar wie ervan houdt om rond te dwalen in een authentieke Amerikaanse omgeving, kan hier goed terecht. Lafayette is het centrum van de cajun-cultuur.
Langs de Mississippi, boven Baton Rouge liggen talloze grote landhuizen uit de tijd van de plantages.
Baton Rouge is de hoofdstad van Louisiana en vooral interessant als Huey Long u iets zegt of doet. Hij liet de nieuwe State Capitol bouwen, een hoge toren vanwaar u prachtig uitzicht heeft en waarin u ook de kogelgaten kunt bewonderen van de moord op de populist. Ook de oude State Capitol die naar verluidt door Long lekkend werd gemaakt om de weg te banen voor zijn nieuwe gebouw, is interessant.
Geografisch is New Orleans een vrij vlakke staat met veel bossen en wouden. In het noorden ligt een heuvelachtig gebied, bedekt met pijnbomen. Het laagste punt van de Mississippi delta die zuid-Louisiana vormt, is in New Orleans. Dat is de reden dat er in het verleden wel problemen geweest zijn met graven die weer boven kwamen drijven, waar de mooiste spookverhalen uit zijn voortgekomen. Het kustgebied kent vruchtbare delta’s en moerassen. In de moerassen moet je eigenlijk met een boot van een lokale visser of stroper rondvaren, om te kunnen zien hoe het leven hier totaal is ingesteld op deze omstandigheden.
Louisiana heeft een subtropisch klimaat, dus met name in de zomermaanden hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. De lente en de herfst zijn de prettigste perioden om naar Louisiana te gaan.

Website: www.crt.state.la.us
Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Geen


Steden van betekenis
New Orleans
Baton Rouge
Shreveport


Toeristische attracties
Cajuns
veel plantages in de buurt van Baton Rouge


Staatsleus
Union, Justice and Confidence
(Eenheid, gerechtigheid en vertrouwen)


Hoofdstad
Baton Rouge


Bevolking
4,3 miljoen (1,7% VS)
Stijging 1990-94: 2,2%
Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Samenstelling
Blank: 67,3%
Zwart: 30,8%
Hispanic: 2,2%
Aziatisch: 1%
Alle statistische informatie die u maar wenst, klik hier.


Landelijk/stedelijk
32% landelijk


Plaats VS in oppervlakte
33ste


Klimaat
Subtropisch klimaat, dus met name in de zomermaanden hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad. De lente en de herfst zijn de prettigste perioden om naar Louisiana te gaan.


Geografie
Een vrij vlakke staat met veel bossen en wouden. In het noorden een heuvelachtig gebied, bedekt met pijnbomen. Het laagste punt is in New Orleans. Hier zijn in het verleden dan ook problemen geweest met graven die weer boven kwamen drijven, waar de mooiste spookverhalen uit zijn voortgekomen. De graven zijn nu dan ook boven de grond ipv erin. Het kustgebied kent vruchtbare delta’s en moerassen.


Economie
De landbouw is van groot belang in Louisiana. Er wordt veel suikerriet, sojabonen, mais,  citrusvruchten en  katoen verbouwd. Langs de kust speelt de visserij een belangrijke rol. Aardolie en aardgas zijn de belangrijkste delfstoffen.


Politiek
Huey Long is de belangrijkste politicus die Lousiana heeft voortgebracht. Zijn opvolgers zijn, net als hij, populistisch en vaak corrupt.

Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

 

 

 

    • Baton Rouge

 

    • St. Francisville

 

 

 

 

 

 

    • Lafayette

 

    • Jean Lafitte Nature Center

 

 

 

 

 

[sanitised][sanitised]