The Blue Grass State

KENTUCKY

The Blue Grass State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: matig

Amerika’s oordeel
Matig aantrekkelijk


Korte schets

Daniel Boone vond in 1769 de weg door de Cumberland Gap, waarmee de opening werd gemaakt om het land enorm uit te breiden. Hele hordes kolonisten kwamen naar Kentucky, dat in het oostelijk deel behoort tot de Appalachian Mountains, maar in het westen vruchtbare landbouwgronden kent. Tabak is en was hier een belangrijk produkt. Mais is een ander produkt, maar dat wordt hier vooral gebruikt om whisky van te maken, Bourbon om precies te zijn. Kentucky Bourbon is een mengsel van mais, rogge, mout en water, dat al gistend twee jaar in eiken vaten wordt opgeslagen.Ook het fokken en verhandelen van volbloedpaarden is een belangrijke industrie geworden (de Kentucky Derby is de beroemdste paardenrace van Amerika).

Tijdens de Burgeroorlog was Kentucky hopeloos verdeeld tussen noord en zuid. Het is haast symbolisch dat zowel Abraham Lincoln, de leider van de Noordelijken, als Jefferson Davis, de leider van de Zuidelijken, in Kentucky werden geboren. In de State Capitol in Frankfort staan ze allebei, vergezeld van de grote staatslieden Henry Clay en Daniel Webster, die ook uit Kentucky kwamen. Kentucky is niet spectaculair maar wel altijd plezierig. Kleine steden en dorpen zijn hier de norm, en dat levert een aardig beeld op van kleine stads Amerika.Louisville, aan de Ohio River, is een stad met een paar oude wijken. Niet ver ervandaan ligt My Old Kentucky Home State Park, een villa uit 1795 waarop het populaire lied My Old Kentucky Home gebaseerd zou zijn. Frankfort is de hoofdstad, met zijn 30.000 inwoners van een plezierige kleinschaligheid. In de State Capitol staat veel historisch materiaal over de staat.

Mammoth Cave National Park is het grootste bekende grottenstelsel ter wereld; het is pas voor een klein deel onderzocht en in kaart gebracht. Een nog kleiner deel is toegankelijk voor het publiek. Er worden diverse ondergrondse rondleidingen gegeven, maar ook boven de grond is het park de moeite waard. U kunt ook een boottocht maken over de Green River die door het park kronkelt. Cumberland Gap is het drie-statenpunt waar Virginia, Tennessee en Kentucky elkaar raken. Dit was de pas waarover Daniel Boone zich een weg hakte. De ruigheid van het landschap geeft nog steeds een aardig beeld van de barrières die de eerste kolonisten moesten overwinnen.


Nationale Parken
Mammoth Cave National Park


Andere natuurmonumenten
Cumberland Gap National Historical ParkÂ
Land between the Lakes


Steden van betekenis
Louisville
Lexington
Owensboro


Toeristische attracties
Kentucky State Fair
World’s Championship Horse Show (begin augustus, Louisville)


Staatsleus
United We Stand, Divided we Fall


Hoofdstad
Frankfort


Landelijk/stedelijk
48 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
37ste


Klimaat
Warme zomers en zachte winters en het hele jaar door redelijk wat neerslag.


Geografie
Bergen in het oosten, heuvels in het midden en vlakten in het westelijke deel van Kentucky.


Economie
Hoewel de sigarettenfabrikanten het vuur na aan de schenen wordt gelegd met allerlei schadevergoedingen, is de tabaksindustrie in Kentucky een zeer belangrijke economische tak waar veel mensen afhankelijk van zijn voor hun bestaan. Kentucky is na North Carolina de grootste producent van tabak.
Verder zijn er veel mensen die hun brood verdienen in de paardenindustrie, een uitgebreide sector die bestaat uit het fokken, grootbrengen, trainen en verhandelen van de paarden.
De staat is rijk aan steenkool en mag zich de grootste steenkoolproducent in de VS noemen.