The Natural State

ARKANSAS

The Natural State


Toeristische beoordeling
Historisch: oninteressant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: oninteressant

Amerika’s oordeel
Matig aantrekkelijk


Korte schets

Zonder Bill Clinton zouden weinig mensen de naam Arkansas kennen. Dat zal na Bill Clinton weer het geval zijn. Het is nou eenmaal zo dat Arkansas een onopvallende zuidelijke staat is, in veel opzichten een achtergebleven gebied. Op het terrein van onderwijs, gezondheidszorg en armoede verkeert de staat in de onderste regionen. Arkansas is de kleinste staat tussen de Mississippi en de Stille Oceaan, met het minste aantal inwoners van de zuidelijke staten, de staat heeft geen grote natuurlijke bron van welvaart of een spectaculaire groei-industrie.

Bill Clinton verkreeg Little Rock, de hoofdstad van Arkansas, faam dankzij de racistische gouverneur Orval Faubus. Hij weigerde in 1957 integratie van de Central High School. In juli 1996 werd gouverneur Jim Tucker, de opvolger van Clinton, veroordeeld wegens fraude. Kortom, het staat nog maar te bezien of het imago van een achterlijke hicks-staat veel is veranderd na Clintons presidentschap, of wellicht is versterkt.Arkansas heeft ook al voor Clintons tijd beroemde self made man opgeleverd. Sam Walton, de stichter van de Wal-Mart-supermarktketen, kwam hier vandaan. Toen hij stierf in 1992 was hij de rijkste Amerikaan.

Senator Fullbright was bekend in de gehele wereld vanwege zijn oppositie tegen de oorlog in Vietnam en vooral vanwege de naar hem genoemde uitwisselingsbeurzen voor wetenschappers en studenten.Het noorden en westen van Arkansas bestaat vooral uit de Ozark Mountains en de Ouachita Mountains. Het oosten kent vruchtbare landbouwgebieden in de rivierdelta van de Mississippi. Meer dan de helft van de staat bestaat uit bossen.

Hot Springs National Park past niet helemaal in het rijtje van parken. Het is het kleinste park van de reeks en ligt helemaal ingesloten door het stadje Hot Springs. Een beetje een rare eend in de bijt. Hoofdstad Little Rock heeft de State Capitol en dan heb je het wel gehad. Dit is een staat die het moet hebben van zijn natuur en zijn aardige mensen. Het Ozark National Forest in het noordwesten van de staat heeft erg mooie plekjes.

Nationale Parken
Hot Springs National Park, een relatief klein nationaal park (24 km2), nagenoeg geheel omringd door de stad Hot Springs die leeft van de geneeskrachtige warmwaterbronnen.


Andere natuurmonumenten
St. Francis National Forest
Ouachita National Forest
Ozark National Forest


Steden van betekenis
Little Rock


Toeristische attracties
Hope, de geboorteplaats van Clinton, heeft behalve dat weinig te bieden. Hot Springs, een van de woonplaatsen van Clinton.


Staatsleus
Regnat Populus (Het volk regeert)


Hoofdstad
Little Rock


Landelijk/stedelijk
46 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
27ste


Klimaat
Zuidelijk, dat wil zeggen warme, benauwde zomers en gematigde winters.


Geografie
Het noorden en westen van Arkansas bestaan vooral uit de Ozark Mountains en de Ouachita Mountains. Het oosten kent vruchtbare landbouwgebieden in de rivierdelta van de Mississippi. Meer dan de helft van de staat bestaat uit bossen.


Economie
Bosbouw, mijnbouw en landbouw (met rijst als meest opmerkelijk produkt). Arkansas is het hoofdkwartier van Tyson Chicken imperium.