Kamperen: de ideale manier in het ideale land

Vrijwel overal in de VS is het mogelijk om te kamperen. De mooiste en vaak beste terreinen worden door de overheid (federaal, staats of lokaal) gerund. Probeer altijd een State Park of een County Park.
KOA (Kampings of America) is een grote keten van kampeerterreinen. Ze dragen daar de kenmerken van. Hoge kwaliteit, grote gelijkvormigheid en veel voorzieningen. Helaas liggen ze vaak niet mooi en zijn ze nogal steriel. Probeer het eens uit.

De ongerepte natuur van de Verenigde Staten leent zich bij uitstek voor kamperen. Mocht u plannen hebben in deze richting, dan kunt u het beste een Rand McNally Campground Guide te kopen. Er zijn veel campings in de VS maar ze zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden en dan biedt zo’n gids uitkomst. In het hoogseizoen wordt ook door Amerikanen veel gekampeerd, dus als u in een bekend nationaal park wilt overnachten, zoals de Grand Canyon, is het zaak om ’s morgens zo vroeg mogelijk op de camping aan te komen, zodat u uw plek kunt reserveren, want na de middag is alles vol.

Kamperen in de VS is wel even anders.Het is niet met z’n honderden op een grote grasvlakte staan, of bovenop elkaar. Vooral in de parken heeft u een keurig afgescheiden ruimte (zie foto) met vuurplaats, bank en ruimte om de auto te parkeren. Kom daar in Frankrijk eens om!

Delen

Als u met een klein tentje rondreist is het vaak mogelijk om een kampeerplek met iemand te delen. In het algemeen zijn de plaatsen waarop een tent of camper staat vrij groot en daarom gebeurt het nogal eens dat met toestemming van de eerst aangekomenen u uw tent erbij op kunt zetten. Amerikanen staan in het algemeen erg open voor buitenlanders en geven graag een stukje van hun privacy op voor wat verhalen over het leven in Nederland, Europa.

Er zijn vele mogelijkheden om te kamperen, al naar gelang het comfort dat u zoekt: in een tent, een RV (Recreational Vehicle oftewel motorhome oftewel camper), of in een blokhut op één van de vele KOA campings. Een lichtgewicht tent is gemakkelijk mee te nemen vanuit Nederland, of te koop voor een niet al te hoog bedrag in de VS. Kookspullen zijn niet absoluut noodzakelijk, omdat de meeste campings buiten de nationale parken barbequemogelijkheden bieden. In zo’n geval is een zak houtskool voldoende en die haalt u in de dorpswinkel. Sommige campings bieden hout te koop aan voor de barbeque. U heeft natuurlijk wel een pannetje of wat ander materiaal nodig, maar ook dat is voor een prikje verkrijgbaar in een WalMart of andere goedkope supermarkt.

Blokhutten

Wilt u toch kamperen, maar zonder tent of camper, dan kunt u overnachten in blokhutten op de KOA’s. Dit is een keten van campings door de hele VS (Kampgrounds of America), die meer luxe bieden dan de eenvoudige campings in de nationale parken. Voor het overnachten in de blokhutten hebt u alleen een slaapzak nodig en eventueel wat kookgerei. Op uw eerste KOA kunt u een kortingskaart kopen, die u vanaf dat moment tien procent korting geeft op de volgende KOA- overnachtingen. Ook geeft KOA een gratis gids uit, waarin alle KOA-campings staan beschreven.

Vooral als u in het westen van de VS in de nationale parken gaat kamperen moet u zich realiseren dat u vaak op hoogten van 2000 meter of meer zit, waar het ’s nachts vaak erg koud is, ook in de zomermaanden. Een goed geïsoleerde slaapzak is een absolute vereiste. De campings in de nationale parken hebben lang niet allemaal douches en vaak alleen koud water, maar daarvoor vindt u rust, frisse lucht en misschien wel beren.