Overnachten in San Francisco (dag 1, 2, 3 en 4)

Ons advies is om op San Francisco te vliegen. Het is een van de leukste steden ter wereld en de beste manier om te acclimatiseren. Dan bent u meteen van de jetlag af.

U hoeft nog geen auto te huren. Daar heb je in SF niets aan. Kost alleen maar parkeergeld en kopzorg (en huur). Neem dus de taxi of een airportshuttle of limo vanaf het vliegveld, dan bent u ook meteen verlost van alle gedoe rond huurbedrijven op het vliegveld. Klik hier voor informatie over auto’s huren.
Een camper huren voordat u de stad hebt verkend is al helemaal onverstandig. U heeft er niets aan in de stad, u moet eerst een nacht in een airportmotel slapen en dan de zaken regelen. Kortom, allemaal voorkoombare ellende.
Klik hier voor ons dossier over campers.

Algemene informatie:
Californië algemeen
Underground travel gids
Lonely Planet SF
Arthur Frommers
Fodor’s
Golden Gate National Recreation Area
San Francisco History

Het is niet goedkoop om in SF te overnachten. Wij houden van Bed & Breakfasts: in de praktijk meestal plezierige, kleine hotels in de wijken. Aan Lombard Street, de doorgaande Route 101 zitten de goedkope motels. Niet direct aan te bevelen: lawaaiig en soms te goedkoop. Wel goed qua locatie.
Kijk bijvoorbeeld hier. of hotels en bed&breakfasts
Kijk voor tips van anderen ook bij onze reisverhalen.

Om in de stemming te komen, klik hier voor live beelden van de baai en de brug, vanaf het dak van het Exploratorium.

Drie dagen is niet zoveel voor San Francisco, maar goed, we kunnen niet de hele vakantie hier blijven. Wees selectief. Vergeet bijvoorbeeld die vreselijke Fishermans Wharf. Als u er echt naar toe wil, doe het dan de eerste dag om tickets te regelen voor een later bezoek aan Alcatraz.
Klik hier voor een artikel over Alcatraz.

Union Square kunt u niet mislopen en al evenmin Washington Square. Alles wat ertussen in ligt is ook wel aardig, vooral Chinatown en de Italiaanse buurt (North Beach).

Citylights Bookstore is een beroemde plek waar al die beatlui rondhingen. Klik hier. Vlak ernaast ligt een pub met mensen die uit het noordwesten zijn afgezakt, Vesuvio.

San Francisco is een echte loopstad, met af en toe een cable car of een taxi. Openbaar vervoer is uitstekend. Klik ook hier. San Francisco heeft een uitstekende metro, Bart genaamd. De kaart hiernaast geeft aan hoe gemakkelijk u naar Berkeley, Oakland of Mission kunt komen.

South of Market Street is de nieuwe trendy wijk van San Francisco: SoMa. Vroeger was dit een gebied met verlopen en vervallen warenhuizen, nu wordt het geankerd door het prachtige San Francisco Museum of Modern Art. Het ontwerp van de Zwitserse architect Mario Botta (klik hier voor foto’s) moet ook van binnen genoten worden en ook de collectie mag er zijn.

Ertegenover liggen de Yerba Buena Gardens voor de lunch (het café van het Yerba Buena Center is minder druk dan dat van het museum) of een jet lag dutje later in de middag. Hier veel galerieën en musea, ondere andere veel fotografie met Ansel Adams. Ook komen hier steeds meer restaurants en uitgaansgelegenheden, met het toenemen van het aantal appartementen.

U zult merken dat Market Street als een grote ader door de downtown van San Francisco loopt: een wandelstraat van winkels en fast food restaurants, een soort Kalverstraat. Wel dominant maar niet interessant en ís avonds zelfs een beetje spookachtig. Goede restaurants vindt u o.a. in North Beach.

De andere twee dagen verdelen we tussen de verschillende wijken en de parken van San Francisco. Presidio is het park waar de Spanjaarden in 1776 hun fort bouwden. Vlakbij ligt ook het Exploratorium, een plek waar kinderen of iedereen die graag weer eens kind is, zijn hart op kan halen. Het is een wetenschappelijk museum voorzien van een groot aantal installaties waarmee experimenten kunnen worden gedaan.

San Francisco is een stad waar de homo gemeenschap (gays) nadrukkelijk aanwezig is. Dat geldt vooral in de wijk Castro. Californië in het algemeen en San Francisco in het bijzonder zijn uiterst tolerant, vandaar de oververtegenwoordiging van gays in de stad. Het garandeert een goed uitgaansleven, veel bars en goede restaurants want de heren houden van het goede leven. Castro Street is het hart van de wijk.

Haight Ashbury is een plek met een geschiedenis. Niet dat daar nog zoveel van over is, maar wie nog hippies in het wild wil zien moet de straat opzoeken waar in 1967 het middelpunt was van de Summer of Love. De sfeer is er nog steeds jaren zestig, je moet er van houden. Het oogt allemaal wat verlopen, maar ja, zo gaat dat met oude mythische plekken. De wijk bevat nog een flink aantal van de mooie Victoriaanse huizen die er rond de eeuwwisseling werden neergezet, toen de nabijheid van het Golden Gate Park dit een heel gewilde buurt maakte. Klik ook hier.

Het Mission District is weer wat het ooit was, toen de stad begon, een Mexicaans/Spaanse wijk. Uiteindelijk werd hier met Mission Dolores de eerste permanente vestiging neergezet. Het leven hier speelt zich op straat af, net als bij Amerikaís zuiderburen. Sommige straten, zoals Valencia, zijn ook bij andere etnische groepen heel trendy geworden. We komen hier graag vanwege het groeiend aantal restaurant en uitgaansgelegenheden.

Bewaart u Alcatraz voor het laatst. Wel vroeg kaartjes kopen. Na afloop eten bij Fog City Diner, aan Battery Street, een van de populairste restaurants van de stad.

Na een dag of drie kunt u eens gaan denken over de rest van de reis. Haal de auto op of de camper en verwissel het stadsleven voor de natuur.
Rondom San Francisco is trouwens nog voldoende te doen:
Marin County, net over de brug, met o.a. Sausolito maar ook leuke plaatsjes als Larkspur. Zie voor atikelen Amerika 9603, 2003.
Berkeley, waar de University of California kwartier maakt, bekend van de jaren zestig en nog steeds een beetje maf.
Oakland, de arbeiderstad van San Francisco met opvallend interessante punten, zoals het fantastische Museum of California en de zaken die met de schrijver Jack London hebben te maken.
Verder is er op het schiereiland een hoop silicon valley, maar of u daar nou zo nodig naar toe moet?