The Lone Star State

TEXAS

 

The Lone Star State


Toeristische beoordeling:

Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: zeer interessant

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets

Texas is een wereld op zichzelf. Op Alaska na is het de grootste staat in de VS, maar in Texas wonen dertig maal zoveel mensen. Cowboys met enorme hoeden of zakenlui zoals J.R. Ewing, ook met flinke hoeden, waren lange tijd het symbool van Texas. Maar al lopen ze er nog steeds graag zo bij, de Texaan kan net zo goed in een laboratorium of high tech fabriek werken als op het land.

Texas heeft een hoge dunk van zichzelf, een houding die nog stamt uit de korte tijd dat de staat een onafhankelijk land was, van 1835 tot 1845. Wie de staat bezoekt, zal ook ontdekken dat Texas een aparte wereld is. De mensen zien vriendelijk en open, maar misschien wat minder beleefd of sophisticated dan u gedacht had. Het is en blijft iets hebben van een frontier society. Dit is de staat waar je naar toe gaat als je helemaal opnieuw wilt beginnen, nog steeds. ‘You can go to hell’, zei Davy Crockett toen zijn politieke carrière in Tennessee op de klippen liep, ‘I’m going to Texas’. En hij legde het loodje in de strijd om de Alamo.

Texas is groot: Groot Britannië en Frankrijk samen. Dat heeft invloed op het denken. Dat is groot. Maar het is ook roekeloos en gedachtenloos. Vandaar dat de katoenplantages de bodem uitputten, teveel koeien de prairies vernietigden, de olie ghost towns achterliet en vervuiling. Dit is een staat waar de overheid wordt geminacht. Je doet het allemaal zelf. En als je het zelf doet in Texas, dan is alles ook meteen groter en beter. Het is George W. Bush land, in meerdere opzichten.

Helaas wordt Texas als vakantiebestemming nog steeds enorm onderschat. Touroperators bieden vanuit Nederland vrijwel niets aan en hoewel er directe vluchten bestaan op Houston en Dallas, wordt er nooit enige promotie mee bedreven. Toch durven wij zonder omwegen te stellen dat Texas een van de meest interessant staten van de VS is, een apart bezoek waard. Dat geldt zowel voor de natuur als voor de steden, die misschien cultureel het niet kunnen halen bij de steden aan de kusten (hoewel daar vraagtekens bij gezet kunnen worden – de musea in Texas zijn bijvoorbeeld fabuleus), maar vooral ook voor een manier van leven die uniek is.

Geografisch bestaat Texas uit vijf onderdelen. Van oost naar west zijn dat: de Gulf Coastal Plains, het stuk dat grenst aan de Golf van Mexico en dat eigenlijk bestaat uit vlak laagland; de Prairie Plains, heuvelachtig met soms rijke bodem; de Rolling Plains, heuvelachtig land verder naar het westen dat geleidelijk aan in hoogte stijgt; de Great Plains, het westelijk deel en de panhandle, droge kale vlakten met diepe canyons; de Basin and Range Region, in het zuidwesten, met droge hoge vlakten die al bij de Rocky Mountains horen, met onder andere de Guadalupe Mountains.

Het klimaat varieert met de omstandigheden. Zo is Houston gebouwd in een gebied dat als benauwd moeras zich daar nu niet direct voor leent en ligt Dallas/Forth Worth midden in de uitgestrekte vlaktes in het noorden. De leukste steden zijn Austin en San Antonio, de eerste vanwege zijn plezierige kleine stadssfeer en muziek-scene, de tweede als hoofdstad van Spaans Amerika. De staat barst ook van de historische plekken, waarvan inderdaad een niet gering aantal de naam draagt van de belangrijkste politicus die Texas heeft voortgebracht: Lyndon B. Johnson – een man die alles in zich had wat Texas interessant maakt.

De natuur varieert evenzeer van spectaculair tot saai en vlak. Maar als het mooi is, dan is het ook heel mooi.

Website: www.traveltex.com

Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Nationale Parken

Guadalupe Mountains National Park (zie ook artikel in  Amerika, jan/feb 1996)

Big Bend National Park


Andere natuurmonumenten

Hill Country, het gebied achter Austin

 


Steden van betekenis

Dallas/Fort Worth
Houston
Galveston
Waco
Austin (Amerika, 9605)
San Antonio


Toeristische attracties

De Alamo in San Antonio
East Texas Oil Museum, Killgore (Amerika, feb/maart 1997)
Lyndon B. Johnson Presidential Library and Museum of klik hier
Lyndon B. Johnson Ranch and Birthplace
LBJ Space Center
Padre Island National Seashore
Kennedy Assassination Museum in Dallas


Staatsleus

Friendship


Hoofdstad

Austin


Bevolking

18,4 miljoen ( 7,1% VS)
Stijging 1990-1994: 8,2%


Samenstelling

Blank: 75,2%
Zwart: 11,9%
Hispanic: 25,5%
Aziatisch: 1,9%
Rest: 10,1%


Landelijk/stedelijk

20 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
2de


Klimaat

Gevarieerd, zoals valt te verwachten in zo’n grote staat. Maar vooral warm en droog in de zomer, niet te koud in de winter.


Geografie

Texas bestaat uit vijf delen. Van oost naar west zijn dat: de Gulf Coastal Plains, het stuk dat grenst aan de Golf van Mexico en dat eigenlijk bestaat uit vlak laagland; de Prairie Plains, heuvelachtig met soms rijke bodem; de Rolling Plains, heuvelachtig land verder naar het westen dat geleidelijk aan in hoogte stijgt; de Great Plains, het westelijk deel en de panhandle, droge kale vlakten met diepe canyons; de Basin and Range Region, in het zuidwesten, met droge hoge vlakten die al bij de Rocky Mountains horen, met onder andere al de Guadalupe Mountains.


Economie

Zeer gevarieerd, nog steeds sterk gebaseerd op wat in de grond zit, inclusief olie en gas. Landbouw, industrie en zakelijke dienstverlening.


Politiek

Lange tijd was Texas een Democratisch bolwerk. Politici als Lyndon Johnson vertegenwoordigen de nogal rauwe manier van zaken doen in de Lone Star state. Met de demografische verschuiving naar het zuiden is Texas steeds Republikeinser geworden. Beide senatoren zijn nu Republikeins, net als de gouverneur en het grootste deel van de Afgevaardigden.

George W. Bush was natuurlijk een echte Texaan. Het bevestigt alleen maar hoe Republikeins de politiek hier is geworden. Niettemin, de resultaten van zijn beleid liggen nu behoorlijk onder vuur. Met name de belastingverlaging levert ongewenste resultaten op. Rick Perry, die Bush opvolgde nadat de (Democratische) lieutenant-governor Bob Bullock overleed, is een zwak figuur. Of de Democraten terug kunnen komen staat te bezien. Voorlopig domineren Republikeinen, en heeft de partij vanuit Washington geprobeerd een nieuwe herindeling van kiesdistricten erdoor te rammen om de Republikeinen een meerderheid te geven.

Nu dat is gelukt, lijkt Texas voor lange tijd een Republikeinse staat. Maar de politici van Texas spelen altijd voor groot geld en dat komt ze soms duur te staan. Republikeinse boss Tom Delay, de leider in het Huis van Afgevaardigden, ligt al onder vuur voor de herindeling in districten én het inzamelen van niet toegestane fondsen. Overmoed is de grootste kwaal van Texanen, Republikeins en Democratisch.

 

Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

 

 

 

 

 

 

    • San Antonio

 

    • Fredericksburg