The Flicker Tail State

NORTH DAKOTA

The Flicker Tail State


Toeristische beoordeling:

Historisch: matig
Natuur: interessant
Cultuur en steden: oninteressant

Amerika’s oordeel
Matig aantrekkelijk


Korte schets:

Nadat de Indianen waren verdreven en de spoorwegen gearriveerd aan het eind van de negentiende eeuw, werd North Dakota een graanschuur voor Amerika. In 1920 woonden in deze staat 632.000 mensen en dat aantal is sindsdien weinig veranderd. Veel van de bewoners hebben directe familiebanden met de oorspronkelijke kolonisten. Dit is de landbouwstaat bij uitstek. De oostelijke helft wordt gerekend tot het Midden Westen, met zijn vlakke, vruchtbare akkers. Het midden deel hoort bij de Great Plains één niveau hoger ligt de rest op het Missouri Plateau. Voor toeristen presenteert North Dakota zich als deel van het westen, vanuit logistiek oogpunt de voor de hand liggende keuze, alhoewel de staat even gemakkelijk (of moeilijk) vanuit Seattle als vanuit Minnesota is te bereiken.
Het klimaat in North Dakota is nogal extreem. De korte, droge en warme zomers zorgen voor een kort maar hevig groeiseizoen; de winters zijn streng. Dat is de reden dat kolonisatie in de vorige eeuw maar moeizaam op gang kwam. Pas toen de treinen het land ontsloten, werd het mogelijk hier een bestaan op te bouwen, en dat was gezien het klimaat toch altijd behoorlijk risicovol. Theodore Roosevelt ontdekte North Dakota in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij kon er naar hartelust de wildeman in zichzelf uitleven, begon een boerderij en amuseerde zich kostelijk. Zijn veeranch gaf Roosevelt steeds concretere ideeën over conservation en dat hij later het National Parkensysteem opzette, danken we in niet geringe mate aan North Dakota. In het westelijke deel van de staat is het wildernisgebied langs de Little Missouri River, in de Badlands, een nationaal park geworden, naar hem vernoemd. Het park bestaat uit twee gedeelten, een kilometer of honderd van elkaar gescheiden, en verbonden door de ertussenin liggende Elkhorn Ranch. Er lopen nu weer flinke kuddes bizons rond.
De eerlijkheid gebied te zeggen dat afgezien van deze wildernisgebieden North Dakota de toerist weinig heeft te bieden. Mensen wonen op grote afstand van elkaar, steden zijn op zijn best stadjes en het vlakke land met golvend graan is niet direct inspirerend. Wel is het de moeite waard om een Rocky Mountains/Prairie trip in elkaar te draaien, waarbij de westelijke delen van de Dakota’s meegenomen worden. Dat verbreedt het beeld van de westelijke VS.

Website: www.rmi-realamerica.com
Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Nationale Parken

Theodore Roosevelt National Park


Andere natuurmonumenten

Sully’s Hill National Game Preserve


Steden van betekenis

geen


Toeristische attracties

Fort Seward Wagon Train in Frontier Village
Pioneer Days in Bonanzaville USA, ten westen van Fargo


Staatsleus

Liberty and Union, Now and Forever, One and Inseparable


Hoofdstad

Bismarck


Landelijk/stedelijk

47 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

17de


Klimaat

Landklimaat met strenge winters en wareme zomers. Weinig
neerslag.


Geografie

Oostelijke helft bestaat uit de Central Lowlands, vlak en
glooiend en zeer vruchtbaar. Westelijke helft is droger en deel van de Great Plains.


Economie

Landbouw, steeds meer zakelijke dienstverlening
(dataprocessing).