The Cornhusker State

NEBRASKA

The Cornhusker State


Toeristische beoordeling:
historisch: matig
Natuur: matig
Cultuur en steden: matig

Amerika’s oordeel
Niet  aantrekkelijk


Korte schets:

Het grote misverstand over Nebraska is dat de staat vlak is. Dat is niet zo, de Platte River heeft een mooie geul uitgeslepen, dwars door de staat, en aan weerszijden daarvan ligt een golvend landschap. Alleen als u enkel op de Interstate blijft, kan het eindeloos vlak lijken. De eerste kolonisten noemden dit gebied niettemin de ‘sea of Nebraska’, maar dan vooral naar de Platte River letterlijk ‘a mile wide, and six inches deep’.
De vallei van de rivier was de ideale weg naar het westen, en dat was dan ook de manier waarop de meeste doorgangers Nebraska leerden kennen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw schoot het aantal inwoners van Nebraska omhoog van 450.000 naar meer dan een miljoen en dat was meer dan het sindsdien is gegroeid. Omaha werd een belangrijk spoorwegcentrum. In de jaren negentig zorgde een enorme droogte voor een rem op de groei.
Stand up comedians wilden Nebraska nog wel eens als volgt omschrijven: ‘Welcome to Nebraska. Set your clocks back thirty years’. Dit beeld van geïsoleerde achterlijkheid, als het al ooit klopte, heeft weinig te maken met de huidige werkelijkheid van Nebraska. Met bijna twee procent werkloosheid draait deze staat beter dan de rest van het land. Sterker, men kan de mensen niet aangesleept krijgen (of misschien is dat toch een veeg teken). De arbeidsintensieve dienstenindustrie heeft van Omaha, de grootste stad, een economisch welvarend centrum gemaakt, met een zelfs voor de VS ongekende flexibiliteit. Vooral telemarketing is een groei-industrie – begonnen vanuit de vestiging, in de jaren vijftig, van het US Strategic Air Force Command op nabijgelegen Offutt Air Force Base die de staat van een verrassend moderne telecommunicatie voorzag.
De staat is daardoor niet langer de landbouwstaat bij uitstek, al spelen boeren en gerelateerde industrieën nog steeds een belangrijke rol. Politiek gezien speelde de staat rond de eeuwwisseling een rol dank zij haar politicus William Jennings Bryan, de populist die drie maal presidentskandidaat was voor de Democraten – en drie maal verloor. Bryan’s bijnaam was de ‘silver tongued orator of the Platte’. Het populisme vond wortels in de slechte economische omstandigheden door de crisis van 1893 en vooral de grote droogte in de jaren negentig van de vorige eeuw.
Tegenwoordig zijn Nebraskans trotser op de investeerder Warren Buffet, de bekende multimiljardair, is tegenwoordig een van de beroemdste inwoners van Nebraska en een soort boegbeeld voor Midden Amerika.
Website: www.visitnebraska.com


Staatsleus

Equality Before The Law


Hoofdstad

Lincoln


Landelijk/stedelijk

34 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

15de


Klimaat

Lange koude winters. Droge, warme zomers.


Geografie

In het midden van de staat lager gelegen gebieden, de
Central Lowlands. De rest van de staat is deel van de Great Plains.


Economie

Landbouw, verzekeringen en in toenemende mate zakelijke
dienstverlening, vooral laaggeschoolde arbeidsintensieve werkzaamheden zoals het invoeren
van gegevens en dergelijke. De werkloosheid in Nebraska is extreem laag en veel mensen
hebben een (part time) tweede baan.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten
Geen


Steden van betekenis

Omaha
Lincoln


Toeristische attracties

Scotts Bluff National Monument
Chimney Rock National Historic Site