The Show Me State

MISSOURI

The Show Me State


Toeristische beoordeling:

Historisch: matig interesant
Natuur: matig interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel
Matig aantrekkelijk


Korte schets:

Missouri is het centrum van Amerika, geografisch gezien dan. In Missouri komen de twee grote rivieren van het land, de Missouri en de Mississippi samen. Het was het vertrekpunt van de vele expedities die in de negentiende eeuw tot verdere ontdekking van het continent leidden. Mark Twain, de schrijver, werd in Missouri geboren.Ten tijde van de Burgeroorlog was Missouri nog de meest westelijke staat van de Unie. Toen in de negentiende eeuw de trek nog weg was van de oceaan, naar het binnenland, was Missouri een belangrijk centrum van handel, landbouw en industrie. In 1900 was Missouri de op vier na grootste staat en St. Louis de op drie na grootste stad van het land. De gateway to the west.
Daarna keerde de trend zich om en gingen steeds meer mensen naar beide kusten. Missouri is nu een gewone, redelijk onopvallende staat in het midden van Amerika. Wel heeft het inmiddels een van de belangrijkste toeristenbestemmingen van Amerika, namelijk Branson, in de Ozarks. Daar bevindt zich de country music stad die Nashville concurrentie aan probeert te doen. Het is een enorme toeristen hype, in Amerikaans efficiënte stijl. Geen omweg waard.
St. Louis is als stad de moeite waard. Het heeft een aardig herstelde oude stad, en de grote boog, de Gateway Arch, is het symbool van de poort naar het westen die hier ligt. Als u wilt zien wat er allemaal mis kan gaan in grote Amerikaanse steden, dan steekt u de rivier over naar East St. Louis. Of misschien toch maar liever niet. St. Louis heeft ook een aardige jazz traditie, en is verder een belangrijke stop op de onvermijdelijke Route 66.
Kansas City ligt zowel in Missouri als in Kansas. Het deel in Kansas is interessanter. Waar u zeker naar toe moet is de Truman Presidential Library and Museum in Independence. Het is een treffend tribuut aan de kleine man uit Missouri, die geleidelijk aan is erkend als een van de grote Amerikaanse presidenten. In Fulton hield Winston Churchill zijn beroemde toespraak over het ijzeren gordijn. Het is goed om dat te weten, want verder is er niets te doen.
Ten noorden van de Missouri vlak landbouwland, ten zuiden ervan heuvelachtig, overlopen in de Ozark Mountains. Missouri vormt zo’n beetje de scheidslijn tussen de beboste oostelijke helft van de VS, en de grote prairies die hier beginnen.

Website: www.ecodev.state.mo.us
Voor gedetailleerde kaart, klik hier.


Staatsleus

Salus Populi Suprema Lex Esto (Het welzijn van het volk is het
hoogste goed)


Hoofdstad

Jefferson City


Landelijk/stedelijk

31 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

18de


Klimaat

Landklimaat met koude winters en warme, benauwde zomers.


Geografie

Ten noorden van de Missouri vlak landbouwland, ten zuiden
ervan heuvelachtig, overlopen in de Ozark Mountains.


Toeristische attracties

Truman Presidential
Library and Museum, Independence.
Appalachians
Elephant Rocks State Park
Ozark National Scenic Riverways
St. Louis, gateway to the West. Tientallen jaren de belangrijkste stad ten westen van de
Appalachians. Downtown nu goed hersteld. Muziekleven bloeit.
Bramson, voor muziekliefhebbers met hoge kitsch-tolerantie.


Economie

Landbouw en landbouw gerelateerde industrie. St. Louis
heeft een meer gediversifeerde economie, net als Kansas City aan de westkant van de staat,
zij het dat daar de landbouw toch domineert. Er wordt hier ook heel wat bier gebrouwen.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Elephant Rocks State Park
Ozark National Scenic Riverways


Steden van betekenis

Kansas City
St. Louis
Springfield