The Gopher State

MINNESOTA

The Gopher State


Toeristische beoordeling:  
Historisch: niet interessant
Natuur: interessant, outdoors
Cultuur en steden: matig

Amerika’s oordeel
Matig  aantrekkelijk


Korte schets:

Minnesota noemt zichzelf ‘10.000 lakes’ en daarmee is niets teveel gezegd. Het zijn er 14.000 om precies te zijn. Dit is een outdoors staat bij uitstek, zelfs in de barre winter zult u bewoners zien rennen, skiën en andere buitenactiviteiten ontplooien. In de zomer gaat de hele bevolking op pad, of beter gezegd, neemt de kano en peddelt weg. Afgezien van Minneapolis/St. Paul, een stad die meestal als tweeëenheid wordt gezien, is dit een plattelandsstaat, die het moet hebben van zijn natuurschoon en volksfeesten om de toerist te trekken. Okay, ze hebben ook de grootste mall van Amerika, als u in dat soort zaken geïnteresseerd bent.

Wie meer wil weten van het leven in Minnesota doet er goed aan de boeken van Garrisson Keillor te lezen, een radio-causeur die ook een fictief dorp in zijn staat heeft opgezet: Lake Wobegon. Minnesota wordt in de VS gezien als een voorbeeldige staat in politiek opzicht. Hij levert altijd ‘civic minded’ keurige, min of meer progressieve politici op, die het landelijk net niet halen. Denk aan Hubert Humprey, Eugen McCarthy en Walter Mondale. Misschien gaat dat image veranderen nu de dwarse burgers een voormalig show-worstelaar tot gouverneur hebben gekozen. Vanwege de vele noord-Europese immigranten heeft Minnesota een politiek en sociaal systeem dat dichter bij Europa komt, qua verzorgingsstaat dan welke andere staat dan ook.

Maar die natuur, dat is voor de bezoeker het meest interessant. Minnesota werd lange tijd door een gletsjer bedekt en dankt daaraan de talloze meren en riviertjes, zijn vruchtbare bodem maar ook zijn moerassen en ontelbare rotsen. De 10.000 lakes worden bevolkt door 10 miljard muggen, als u er in het verkeerde seizoen komt. De Mississippi, de langste rivier van de VS, ontspringt in Minnesota.

Bijna de helft van de bevolking van Minnesota woont in de Twin Cities, Minneapolis/St. Paul, het culturele en handelshart van het Midden Westen voor zover ten westen van Chicago ligt. Een heel plezierige stad, met etnische variatie, markten en leuke wijken. Zelfs in de winter is hij interessant, al was het maar omdat de bewoners hun stad vorstvrij hebben gemaakt met ‘skyways’ en ondergrondse stelsel die de gebouwen verbinden, zodat niemand zijn oren hoeft laten afvriezen om van hot naar her te komen. Minneapolis/St. Paul is een relatief goede uitvalsbasis om het midden westen te verkennen: vanuit Amsterdam is het direct te bereiken. Voyageurs National Park is een van de onbekendere Nationale Parken, maar daarom des te aantrekkelijker. Het hart van het park bestaat, hoe kan het anders, uit meren. Eigenlijk is de hele top helft van de staat één groot natuurgebied.


Nationale Parken

Voyageurs National Park


Andere natuurmonumenten

Minnesota staat bekend als de staat met de 10.000 meren.
De natuur is hier uitgestrekt, nat en wie zoekt naar eenzaamheid, hoeft niet ver te gaan.
Het enige gezelschap zijn de muggen.


Steden van betekenis
Minneapolis/St. Paul (zie verhaal Amerika 9303)
Bloomington
Duluth


Toeristische attracties

Niet ver van Minneapolis ligt ook de grootse Shopping Mall
ter wereld. Als u dat interresant vindt.
Natuur
Minneapolis/St. Paul


Staatsleus

L’Etoile du Nord (Ster van het noorden)


Hoofdstad

St. Paul


Landelijk/stedelijk

30 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

14de


Klimaat

Warme zomers en ijskoude winters. Je moet ervan houden.


Geografie

Voormalig gletsjerterrein met talloze meren en riviertjes,
vruchtbare bodem maar ook moerassen en ontelbare rotsen. De Mississippi ontspringt in
Minnesota.


Economie

Ertswinning in het noorden, met Duluth, aan Lake Superior
als grote industrieplaats. Landbouw in het zuiden van de staat. Minnesota heeft veel
industrie (3M) en steeds meer diensten en high tech.