De helft van de lol

De helft van de lol van een vakantie is het plannen maken, vind ik zelf. Als u deze site heeft opgezocht of een aantal reisgidsen heeft doorgebladerd, dan hebt u al een eerste stap gezet. Waar u heen wilt, hangt af van wat u wilt zien, hoeveel tijd u heeft, wat voor weer u plezierig vindt, welke afstanden u af wilt leggen. Houdt u van woeste, lege landschappen met nationale parken en eindeloze wegen? Kijk eens bij de westkust. Houdt van veel groen, kleinere afstanden, meer steden en dorpjes en oude cultuur? New England is misschien iets. Grote steden? New York is San Francisco niet, en New Orleans is weer heel anders. Gaat u in het najaar? Dan kunt u overal terecht. Gaat u al tegen de winter aan, of heel vroeg in het voorjaar: kijk dan naar het zuiden. Midden in de zomer zijn woestijnen erg warm, en is het in grote stukken van het zuiden knap benauwd, maar is het in New England en ook de Pacific Northwest juist ideaal.Ik begin altijd met het raadplegen van mijn Road Atlas. Dat is een boekwerk met kaarten van alle vijftig staten en Canada, en de beste is die van de firma Rand McNally. Het ding kost een gulden of 23 en is de beste uitgave die u kunt doen. Kijk bijvoorbeeld op de grote overzichtskaart achterin, de Mileages & Driving-Times Map, daar staan de afstanden tussen steden in miles (1,6 kilometer) maar ook in rijtijd. De afstanden in Amerika zijn altijd langer dan u denkt. En als ik altijd zeg, dan bedoel ik ook altijd – zonder uitzondering.

Wees gewaarschuwd, U verkijkt zich er op. Kijk op de kaarten van de verschillende staten wat voor route u zou willen doen, misschien aan de hand van nationale parken die u wilt zien, of steden, bezienswaardigheden of soorten van landschappen. Of reis op de kaart de routes na die u in reisgidsen aantreft. Die routes hebben het voordeel dat ze door ervaren mensen zijn gemaakt. De afstanden zijn overbrugbaar en wat mooi is, wordt al aangegeven. Neem de tijd De grootste fout die u kunt maken is zo veel mogelijk te willen zien in zo kort mogelijk tijd. U lacht toch altijd om die Amerikanen die naar Europa komen met een dikke camera op hun buik en dan één dag nemen voor Nederland, één voor Belgie en zo maar door, om in tien dagen Europa te ‘doen’? Maak dan niet dezelfde fout.

Het is de moeite waard om een paar reisgidsen door te lezen van het gebied waar u gaat reizen o waar u denkt te willen reizen.. Vooral de dikkere pillen, met veel achtergrondinformatie, zoals de Insight Guides, lenen zich goed voor voorbereidend werk. Andere gidsen zijn weer beter om mee te nemen. Begin vast te reizen, in gedachten tenminste.