Reizen met kinderen is een verhaal apart

Reizen met kinderen is een kunst, zegt men wel. Ik zou eerder zeggen dat het een vaardigheid is, die met de juiste voorbereiding tot heel acceptabele resultaten kan leiden.

Een goede planning is onontbeerlijk. Meer nog dan u voor uzelf zou doen, is het goed om de weg uit te stippelen. Kijk in de Rand McNally Road Atlas over welke afstanden het gaat en houdt er rekening mee dat afgelegen wegen misschien wel mooier zijn maar minder mogelijkheden bieden voor entertainment, snacks of toiletten. Daar staat weer tegenover dat boerderijen, koeien, varkens en, in de wildere gebieden, echte dieren, ook heel wat afleiding kunnen bieden. Probeer ook uit te vinden wat er specifiek voor kinderen te doen is langs deze route. En als ze er de leeftijd voor hebben, laat ze dan mee plannen.

Een flinke voorraad snacks, drankjes en ander spul om af en toe een pitstop op te luisteren stelt u niet alleen in staat om uw eigen programma te rijden in plaats van in de rij te staan bij drukke eettenten maar is ook een stuk goedkoper. En picknicken is nog altijd leuker dan de McDonald’s.

Boeken, tekenmateriaal en de andere zaken die u gewoon in Nederland voor kinderen meeneemt, komen hier natuurlijk ook van pas. Wat de kleding betreft dient u er rekening mee te houden dat de temperaturen nogal kunnen verschillen, afhankelijk van de tijd van de dag en de hoogte waarop u zit. Neem van alles wat mee en wees bereid om af en toe te wisselen.

Gaat u wandelen, houdt dan rekening met wat uw kinderen aan zouden kunnen. De natuur in Amerika is een stuk spectaculairder dan we gewend zijn maar ook ongenadiger. Verkijk u niet op afstanden en moeilijkheidsgraden, en neem voldoende water mee. Ga bijvoorbeeld in de Grand Canyon niet te ver naar beneden – u moet ook weer omhoog klimmen! Er wordt geregeld gewaarschuwd voor de Lyme-disease. Deze infectie wordt overgebracht door een teek en is bijvoorbeeld in New England en New York overal aanwezig. Vaak zijn in de regio (zeker bij Park Rangers) brochures te krijgen over het verschijnsel en hoe u zich ertegen kunt wapenen.

Denk na over de leeftijd van uw kinderen als u besluit om ergens naar toe te gaan. Is het iets voor hen en kunnen ze het lang genoeg volhouden? Een hoge entreeprijs is weggegooid geld als de kinderen het na anderhalf uur voor gezien houden. Altijd goed zijn de Childeren’s Museums die we in veel Amerikaanse steden tegenkomen (zoals LA, San Francisco, Seattle etc.), en de grote musea hebben bovendien vaak een prachtige kinderafdeling. In Los Angeles bijvoorbeeld heeft het Museum of Natural History een ruimte met ijsberen, computers, fossielen en allerlei ander spul, waar kinderen wel een paar uur zoet kunnen zijn. En het Autry Museum of Western Heritage over cowboys en het westen, in Griffith Park in Los Angeles, heeft cowboykleren, paarden en pionierswoningen waar kinderen zich kunnen uitleven.

Ten slotte, als u in New York bent, mis dan niet het American Museum of Natural History met zijn nieuwe dinosaurussen collectie, de grootste in de wereld. Altijd goed als het regent of als u eens geen zin hebt lange afstanden af te leggen. Op vrijdag en zaterdag kunnen families vroeg avondeten met het dinosaur junior menu in het Garden Cafe of de Diner Saurus Cafetaria, en daarna twee films zien in de Naturemax bioscoop van het museum.

American Museum of Natural History

Central Park West at 79th Street

New York, NY 10024-5192

tel. (212)769-1500 of voor reserveringen voor de film (212)769-5350

Boeken over gezinsreizen:

Super Familiy Vacations Super Familiy Vacations door Martha Shirk en Nancy Klepper staat vol met ideeen om met de kinderen te doen (HarperPerennial).

Travel with Children door Maureen Wheeler geeft waarschijnlijk meer dan u nodig hebt in de VS en Canada, maar de basistips gelden voor elk land (Lonely Planet, Importeur: Nilsson & Lamm).