The Last Frontier

ALASKA

The Last Frontier


Toeristische beoordeling:

Historisch: matig
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: matig

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets

De grootste staat, de langste kustlijn, de hoogste berg, de meeste nationale parken: Alaska doet alles in de overtreffende trap. Al dat moois werd in 1867 voor 7,2 miljoen dollar gekocht van de Russen. Hoewel men er in eerste instantie niet enthousiast over was (een derde deel van de staat ligt boven de poolcirkel), is Alaska geleidelijk aan een smaakmakend deel van Amerika geworden.
In 1896 werd goud ontdekt en begon de Klondike Goldrush (zie daarover onder meer de schrijver Jack London).
De Tweede Wereldoorlog maakte Alaska’s ligging strategisch belangrijk en vandaar ontwikkelde de staat zich verder. In 1959 werd Alaska samen met Hawaii toegelaten als 49ste staat van de VS. De ontdekking van grote olievelden, in 1968, bij Prudhoe Bay, bracht een revolutie te weeg in de staat: olie maakte iedereen rijk, inclusief gewone burgers die in plaats van belasting te betalen geld terugkregen van de overheid.
Vooral de natuur maakt Alaska tot een unieke staat. Toch is die niet voor iedereen even gemakkelijk toegankelijk. Een aantal van de nationale parken is alleenmaar per vliegtuig te bereiken. De meeste bezoekers nemen de route noordwaarts van Anchorage in de richting van Fairbanks, langs Denali National Park. Daar valt ook Mt. McKinley te zien, de hoogste berg van de VS. Vanuit Fairbanks gaat het dan weer omlaag naar de zee.
De ontwikkeling van de olievelden bedreigde een aantal natuurgebieden maar in een van zijn meest verstrekkende wapenfeiten tekende Jimmy Carter in 1980 de wet die 159 miljoen acres als wilderness bestempelde en daarmee uit handen hield van de ontwikkelaars. De olieramp met de Exxon Valdez zorgde voor een nieuw bewustzijn onder de bewoners van de kwetsbaarheid van hun staat.
Veel inkomende bezoekers gebruiken de mogelijkheid om per cruise van Seattle of Vancouver naar Anchorage te varen. Die route, de Inland Passage, voert laverend door de eilanden voor de kust van Canada, en langs Glacier Bay National Park. Wie serieus de wildernis in wil in Alaska dient goed te weten waar hij aan begint. Fouten kunnen hier kostbaar zijn, zeker als u naar parken gaat waar u met een vliegtuig in en uit gevlogen moet worden. Wie wel goed getraind en goed voorbereid is, heeft in Alaska de tijd van zijn leven.
Dat de winters in Alaska koud zijn, zal niemand verrassen. De zomers zijn ook niet geweldig warm, maar juli is de beste maand. Dan stikt het er wel van de muggen. Augustus is iets beter maar met meer kans op regen.

Nationale Parken

Denali National Park
Gates of the Arctic National Park
Glacier Bay National Park
Katmai National Park
Kenai Fjords National Park
Kobuk Valley National Park
Lake Clark National Park
Wrangell-St. Elias National Park


Andere natuurmonumenten

Chugach National Forest
Tongass National Forest


Steden van betekenis

Anchorage
Fairbanks
Juneau


Toeristische attracties

Outdoors, wandelen.


Staatsleus

North of the Future


Hoofdstad

Juneau


Landelijk/stedelijk

33 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

1ste


Klimaat

Koude winters, koele zomers. Juli heeft het mooiste en droogste weer, maar ook de meeste muggen. Augustus is koeler en natter.


Geografie

Alaska bestaat uit drie delen. De Pacific Mountain Region is de bergketen die langs de kust van de Stille Oceaan ligt. De Central Plateau Region omvat het hoogland in het midden van de staat. Helemaal in het noorden ligt de Artic Slope, het onherbergzame poolgebied.


Economie

Visserij, mijnbouw, landbouw, veeteelt, bosbouw en steeds meer toerisme.


Politiek

Alaska is een Republikeinse staat. Veel bewoners willen hun natuurlijke grondstoffen uitbuiten en houden niet van federale inmenging in hun zaken. In de presidentsverkiezingen hebben Democraten hier niets te zoeken.


Artikelen over specifieke bestemmingen

Denali

Artikel over Denali

Nog een artikel over Denali

Gates of the Artic

Praktisch Gates of the Artic

Alaska Highway, reisverhaal