Nieuwe Lincoln biografie

Persbericht nieuwe Lincoln biografie

Abraham Lincoln was boven alles fenomenaal politicus

Nieuwe biografie van Amerika’s beste president geeft fascinerend inzicht in de wordingsgeschiedenis van het moderne Amerika

 

In Lincoln. Een geniaal politicus stelt Frans Verhagen dat het succes van Lincoln vooral is te danken aan zijn vaardigheid als politicus. Veel Amerikanen denken dat Lincoln uit het niets opdook om Amerika van zichzelf te redden en de burgeroorlog tot een goed einde te brengen. Niets is minder waar. Lincoln was een sublieme politicus die zijn eigen carrière stuurde en als president precies wist wanneer te handelen en wanneer niet.

Amerika geluk had dat het op een cruciaal punt in zijn geschiedenis, toen het land dreigde uiteen te vallen werd geleid door iemand die dat vak beheerste als de beste. Dat Lincoln ook de menselijke kwaliteiten bezat die van pas kwamen, zoals compassie, geduld, relativeringsvermogen en de visie had om grote doelen groots te concipiëren, was niet toevallig. Het bepaalde mede zijn grootsheid als politicus. Zo gezien is Lincolns leven een eerbetoon aan dat meest beschimpte van alle bezigheden: de beroepspoliticus.

Het leven deze fascinerende man, vermoord net nadat hij het land in veilige haven had geleid, wordt meeslepend verteld door Amerika specialist Frans Verhagen. In de eerste Nederlandse biografie sinds die van Schulte Nordholt in 1956, geeft hij een indringend beeld van negentiende eeuws Amerika, de aanloop naar de burgeroorlog en Lincolns leven, maar hij legt ook geregeld opmerkelijke verbanden met het huidige Amerika: in veel opzichten was Lincoln de eerste moderne president. Geen wonder dat Barack Obama zijn voorganger als voorbeeld nam.