Beschikbare lezingen

Mogelijke onderwerpen ( alle lezingen kunnen ook in het Engels gegeven worden), ook on line, met zoom of andere middelen. Sommige van mijn terugkerende sponsors zijn Rotary en andere service organisaties.

Constanten in de Amerikaanse geschiedenis

Een wandeling door 240 jaar geschiedenis en de factoren en constanten die daarbij een rol spelen.

Het Amerikaanse politieke systeem

Hoe werkt de Amerikaanse politiek? Wat zijn de onderliggende voorwaarden? De machtenscheiding, het presidentschap, de polarisatie, wie krijgt nog wat gedaan?

Amerika is over.

De teloorgang van een wereldmacht. Waarom de verkiezingen er niet meer toe doen. De serieuze problemen van de Amerikaanse samenleving en waarom die onopgelost blijven. En hoe Amerika aanzien in de wereld heeft verloren.
Engels: Amerika is done, over, kaput.

Polarisatie in de Amerikaanse samenleving.

Groot probleem maar minder nieuw dan we denken. Jefferson en Hamilton lagen al overhoop. Er was een burgeroorlog. Hoe een verdeeldheid die Amerika kracht gaf, die constructief was, tegen het land is gaan werken.
Polarisation in American history: as American as apple pie. Except that now it’s extremely destructive.

Hoe Donald Trump past in de Amerikaanse geschiedenis

Een analyse van het fenomeen Trump gerelateerd op ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis die ver teruggaan. Conclusie: Trump is niet het probleem, hij is een symptoom van het probleem.
Lezing is gericht op de gewone luisteraar, of het nu een leerling is van VWO of HAVO, een geïnteresseerde krantenlezer of een liefhebber van Amerika en de Amerikaanse politiek.
How Donald Trump fits in American history

Founding Fathers

De nog steeds verbazende grondleggers van de Verenigde Staten en de onderwerpen waarmee ze zich bezig hielden – nog steeds actueel.

Amerikaanse immigratie en integratie

200 jaar ervaring, zou Nederland daarvan wat kunnen opsteken?
Korte beschrijving: geschiedenis van de drie immigratiegolven, tot op heden, sinds het begin van de massaimmigratie rond 1820. Nadruk ligt op steeds terugkerende processen en wat we daarvan kunnen opsteken als het om verwachtingen in Nederland gaat. Met illustraties die laten zien dat het debat tweehonderd jaar geleden over dezelfde onderwerpen ging, met dezelfde emoties.

Het Amerikaanse presidentschap van Washington tot Biden, via Trump

In historische context. Korte beschrijving: de rol en functie, plus de macht en onmacht van de president vanuit historische perspectief. Met veel anecdotisch materiaal.

Abraham Lincoln

Lezing over de belangrijkste president in de Amerikaanse geschiedenis, hoe een jongen die werd geboren in een blokhut de meest wijze en verziende president van Amerika werd.