Beschikbare lezingen

Beschikbare lezingen

Mogelijke onderwerpen ( alle lezingen kunnen ook in het Engels gegeven worden), ook on line, met zoom of andere middelen. Ik heb inmiddels al verscheidene lezingen voor o.a. de Rotary gegeven.

Amerika is over. De teloorgang van een wereldmacht. Waarom de verkiezingen er niet meer toe doen. De serieuze problemen van de Amerikaanse samenleving en waarom die onopgelost blijven. En hoe Amerika aanzien in de wereld heeft verloren.
Engels: Amerika is done, over, kaput.

Polarisatie in de Amerikaanse samenleving. Groot probleem maar minder nieuw dan we denken. Jefferson en Hamilton lagen al overhoop. Er was een burgeroorlog. Hoe een verdeeldheid die Amerika kracht gaf, die constructief was, tegen het land is gaan werken.
Polarisation in American history: as American as apple pie. Except that now it’s extremely destructive.

Hoe Donald Trump past in de Amerikaanse geschiedenis: Een analyse van het fenomeen Trump gerelateerd op ontwikkelingen in de Amerikaanse geschiedenis die ver teruggaan. Conclusie: Trump is niet het probleem, hij is een symptoom van het probleem.
Lezing is gericht op de gewone luisteraar, of het nu een leerling is van VWO of HAVO, een geïnteresseerde krantenlezer of een liefhebber van Amerika en de Amerikaanse politiek.
How Donald Trump fits in American history

Founding Fathers: de nog steeds verbazende grondleggers van de Verenigde Staten en de onderwerpen waarmee ze zich bezig hielden – nog steeds actueel.

Amerikaanse immigratie en integratie: 200 jaar ervaring, zou Nederland daarvan wat kunnen opsteken?
Korte beschrijving: geschiedenis van de drie immigratiegolven, tot op heden, sinds het begin van de massaimmigratie rond 1820. Nadruk ligt op steeds terugkerende processen en wat we daarvan kunnen opsteken als het om verwachtingen in Nederland gaat. Met illustraties die laten zien dat het debat tweehonderd jaar geleden over dezelfde onderwerpen ging, met dezelfde emoties.

Amerikaanse presidenten van George Washington tot Barack Obama.  Aangesloten op de actualiteit.

Amerikaanse buitenlandse politiek: continuïteit of grote verandering?  Korte beschrijving: analyse van de lange termijn onderwerpen in de Amerikaanse buitenlandse politiek.

Amerikaanse presidentschap in historische context. Korte beschrijving: de rol en functie, plus de macht en onmacht van de president vanuit historische perspectief. Met veel anecdotisch materiaal.

Frans Verhagen heeft ruime ervaring met lezingen voor 5 & 6 VWO en 5 Havo. Tussen 2004 en 2014  was het onderwerp van de John Adams lezingencycus Amerikaanse immigratie en integratie, hoe kunnen we daar in Nederland wat mee?
Praktische geschiedenis.
Het eerste lesuur een historisch spannend verhaal, het tweede uur discussie met de scholieren. In het Engels en het Nederlands. Zeer gewaardeerd door docenten geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en engels.

Ook op maat te maken voor andere lessen. Voor de discussielezingen geldt een maximaal aantal leerlingen van 65. Desgewenst is het mogelijk per klas (30 leerlingen) te werken, waardoor de spreekvaardigheden meer worden aangesproken.

Desgewenst kunnen ook lezingen inhoudelijk op maat worden geleverd (Vietnam, presidentschap, Amerikaanse politiek en staatsinrichting, verkiezingen, Burgeroorlog, buitenlandse politiek etc.)

Frans Verhagen heeft ruime ervaring met lezingen speciaal voor middelbare scholen (5 & 6 VWO en 5 Havo). Ook in het kader van Engelstalig onderwijs.
Bespreking Brabants Dagblad, lezing Mondriaan College.