Persbericht: Ooggetuigen van de Amerikaanse geschiedenis

Amerikaanse geschiedenis in bijna honderd ooggetuigeverslagen.

Het nieuwe boek van Frans Verhagen, vraag ernaar in de boekhandel.

Bert Bakker, 19,90 Euro. 320 pag’s.

De moord op Abraham Lincoln, het opstellen van de Onafhankelijkheidsverklaring, de overtocht van immigranten, de heksenprocessen in Salem, de Summer of Love, de eerste Europese blikken op de Grand Canyon, op Florida en de eerste Amerikanen in Californië, dagelijks leven op een plantage, Nederlanders op Manhattan, vrijersgedrag in koloniaal New England, het treurige lot van de indianen: de Verenigde Staten mogen een relatief korte geschiedenis hebben, er waren altijd waarnemers en participanten die erover schreven. Uit dagboeken, memoires, verslagen en brieven stelde Frans Verhagen een ooggetuigenverslag samen van de Amerikaanse geschiedenis. Alsof u er zelf bij was, ervaart u de ontwikkeling van armzalige kolonies tot wereldmacht, van de komst van miljoenen immigranten tot de roep om muren rondom de Verenigde Staten, van pilgrim fathers tot televisiedominees.

Omschrijving Ooggetuigen van de Amerikaanse geschiedenis

Uit dagboeken, memoires, verslagen en brieven stelde Frans Verhagen een ooggetuigenverslag samen van de Amerikaanse geschiedenis. In krap honderd reportages, van de scheepsdagboeken van Columbus tot de toespraak over ras die Barack Obama in 2008 hield, doen tijdgenoten verslag van belangrijke historische gebeurtenissen. De Verenigde Staten mogen een relatief korte geschiedenis hebben, wat er in het land gebeurde had vaak invloed op de rest van de wereld.
Wie mede ooggetuige wordt van die geschiedenis begrijpt beter waar de Amerikanen van vandaag zich druk om maken, waarom geloof, belastingen en moraal zo belangrijk voor ze zijn. Ook de missionaire drang komt steeds terug, net als de spanning tussen Noord en Zuid, tussen antioverheidsdenken en een dwingend moralisme, de belofte die Amerika inhield en de teleurstellingen in de dagelijkse praktijk.
Ooggetuigen van de Amerikaanse geschiedenis is een bijzonder geschiedverhaal. In dit boek is de lezer zelf getuige van de fascinerende ontwikkeling van een armzalige kolonie naar de dominante wereldmacht. Je bent erbij als het gebeurt.

Recensie

Amerika-kenner Frans Verhagen heeft zo’n honderd (uittreksels van) historische documenten uit de Amerikaanse geschiedenis van 1492 tot heden met verslagen van belangrijke gebeurtenissen, het dagelijkse leven en opmerkelijke overtuigingen verzameld en in hun historische kader gezet. De documenten zijn met zorg gekozen. Verhagen kiest vaak voor een minder bekende auteur of een minder vanzelfsprekend fragment; alleen dat is al verfrissend. Voorbeeld: voor de emancipatieverklaring van president Lincoln in 1862 kiest Verhagen het verslag van minister van Financiën Chase die vertelt hoe Lincoln tot zijn besluit is gekomen en niet de emancipatieverklaring zelf. Of het verslag van een scheepsarts over het lot van de Afrikaanse slaven; het dagboekfragment over het leven op een plantage in Virginia; Dolly Madisons brief over haar vlucht uit Washington; het verslag van een indiaans opperhoofd over generaal Custers dood; de uiteenzetting van de ideeën van de Know Nothings; enzovoort. Goed vertaald; knap ingeleid; ontroerend; verhelderend; schokkend; de moeite waard voor een breed publiek.
Drs. Catharina B.E. de Koster-Schneider