Verrassende etnische groepsvorming

Soms duiken etnische Amerikanen of immigranten op in rare plekken, althans niet waar je ze zou verwachten.

Zo wonen er in en rond Lawton, een plaatsje in Oklahamo, veel vrouwen die afkomstig zijn uit Duitsland en Korea. Vaak zijn ook hun kinderen in die landen geboren. Wat verenigt hen? Ze zijn allemaal getrouwd (geweest) met soldaten die hun carrière beëindigden op Fort Sill Army Post.

In de staat Kansas, waar verder weinig etnische Amerikanen van recente herkomst wonen, vind je opeens een ‘pocket’ met immigranten uit Vietnam en Laos. Ze vonden in de jaren tachtig werk in de vleesverwerkende industrie in het zuidwesten van Kansas.

In Marathon County, in de staat Wisconsin, wonen duizenden vluchtelingen uit Indochina. Ze kregen er behuizing van kerken en organisaties die hun ‘resettlement’ hielpen na de oorlog in Vietnam. Ze zijn er gebleven.

Als ergens al een groepje immigranten zit dan is de kans groot dat er meer mensen komen. Zo zijn steden Monterrey en Alhambra, onderdeel van Los Angeles, die vroeger Hispanic waren nu vrijwel helemaal Chinees. Dat trekt elkaar aan en geleidelijk aan zijn ook andere steden in de buurt, zoals Industry, Hacienda Heigths, Puente Hills e.d. grotendeels Aziatisch geworden. Ze zeggen dat de beste Chinese restaurants in Los Angeles zijn te vinden, niet in China.
Kijk hier voor een verhaal over Chinezen in die buurt.

Bekende plaatsen waar immigranten bij elkaar zijn blijven klitten, soms al eeuwen, zijn natuurlijk de Amish in Pennsylvania. Het zijn mensen die zonder elektriciteit en zonder auto’s leven, helemaal gedicteerd door hun geloof. Klik hier voor een verhaal.

 

Ook bekend zijn de Nederlandse immigranten die in hun hervormde gemeenschappen bij elkaar zijn gebleven en tot ver in de twintigste eeuw Nederlandse tradities in stand hielden. Een bekend centrum is bijvoorbeeld Grand Rapids in Michigan. In Washington State, bijna op de grens met Canada, ligt een dorp, Lynden, waar ze nog een soort Nederlands praten en allerlei spul aan vooral toeristen verkopen. Bekend natuurlijk is ook de plaats Holland in Michigan, Home of the Tulip Festival – daar vieren ze nog jaarlijks Sinterklaas.