Theodore Roosevelt

TR vond wel dat immigranten moesten amerikaniseren. Wat betekende dat? ‘We moeten ze helemaal amerikaniseren, in spraak, in politieke ideeën en principes, en in hun manier van kijken naar de verhouding tussen kerk en staat’. TR draaide er niet omheen: de immigrant ‘moest niet zijn Oude Wereld geloofs-, ras- en nationale antipathieën meebrengen maar die omvormen in liefde voor ons gezamenlijk land en hij moet trots zijn op de dingen waar we allemaal trots op kunnen zijn. Hij moet onze vlag revere, niet alleen moet die vlag eerst komen, geen enkele andere vlag mag ook maar tweede zijn. Hij moet leren om de geboortedag van George Washington te vieren en niet die van de koningin of de keizer, en de Fourth of July in plaats van St. Patrick’s Day … Zbovenal moet de immigrant leren te praten en te denken en te zijn United States.’

Hij kritiseerde ook oude Amerikanen die zo Europa-minded geworden wraren dat ze Amerika minachtten.

TR verhoogde de eisen om Amerikaan te worden. Een aanvraag werd alleen in behandleing genomen als de aanvragen minstens vijf achtereenvolgende jaren in de VS had gewoond, Engels sprak, bewees dat hij noch een polygamist noch een anarchist was en tgwee getuigen moest oplepelen die instonden voor zijn ‘moral character’ en ‘attachment to the principles of the constitution’. Hij steunde ook wetgeving die nieuwe immigranten dwong naar bepaalde delen van VS te gaan, mn het zuiden en westen, in elk geval ver van de etnische gemeenschappen in het noordoosten en midden westen. Scholen moesten streepjes-Amerikanen tot ‘Americans pure and simple’ maken.

TR bleek redelijk aantrekkelijk voor de sociaal progressieven die veel met immigranten werkten: Paul Kellogg, Jane Addams, Frances Kellor, Robert Atwoods en Lllian Wald.