Persbericht American Way

The American Way

Wat Nederland kan leren van het meest succesvolle immigratieland

PERSBERICHT

 

Nieuw Amsterdam Uitgevers

Postbus 15511

1001 NA Amsterdam

 

Zes stellingen van Frans Verhagen

1 Veel van wat wij als nieuw en soms als bedreigend ervaren heeft zich al eerder in Amerika voorgedaan. Je hoeft niet het Amerikaanse maatschappijmodel over te nemen om er veel van te kunnen leren.

2 Integreren gaat vanzelf: geduld levert meer op dan beleid.

3 Weg met het woord ‘allochtoon’, vanaf nu praten we over etnische Nederlanders: Turkse Nederlanders, Surinaamse Nederlanders, Marokkaanse Nederlanders, Ghanese Nederlanders.

4 Stop met zeuren over zwarte scholen. Zorg gewoon voor goed onderwijs voor iedereen. Gedwongen spreiding is een heilloze weg.

5 De verzorgingsstaat remt zelfontplooiing en belemmert integratie.

6 Erken dat Nederland een land is van vele culturen, altijd geweest. Geniet ervan.

Miljoenen Duitsers, Ieren, Britten, Chinezen, Polen, Russen en ook enkele honderdduizenden Nederlanders hebben in de afgelopen tweehonderd jaar een nieuw leven opgebouwd in de Nieuwe Wereld. Allemaal werden ze Amerikaan. Hun integratie was echter geen eenrichtingsverkeer: op hun beurt veranderden de immigranten Amerika.

Het zou wel vreemd zijn als wij in Nederland niets van de Amerikaanse immigratie- en integratiegeschiedenis zouden kunnen leren. Wat het betekent een immigratieland te zijn. Hoe integratie met behoud van etnische identiteit mogelijk is. Hoe moeilijk tweede generaties het hebben. Hoe lang inburgering duurt, of hoe snel het juist gaat. Of de verzorgingsstaat in het voordeel of in het nadeel van ondernemende nieuwkomers werkt. Hoe Amerika al in 1850 de discussies voerde die nu in Nederland gaande zijn.

The American Way is een uitdagend boek. Het levert een belangrijke bijdrage aan de opinievorming en aan het denken over beleid met betrekking tot Nederlands meest bediscussieerde onderwerp.

Frans Verhagen was Amerika-correspondent voor Intermediair, Het Financieele Dagblad, de Volkskrant, KNACK Magazine en de VARA-radio. Van 1993 tot 2003 was hij uitgever van het tijdschrift Amerika. Verhagen publiceert regelmatig over de Verenigde Staten, onder andere op zijn website www.amerika.nl. Hij schreef onder meer Amerika als legpuzzel, Alle 42 presidenten en Bush is dom en 37 andere clichés over Amerika. Frans Verhagen is getrouwd met een Chinees-Amerikaanse uit Los Angeles.

Vanaf 27 september in de boekhandel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk ter Borg, of Ton van Luin,

The American Way. Wat Nederland kan leren van het meest succesvolle immigratieland – paperback – 280 blz. – 90 468 0101 2 – € 18,50