Immigranten uit Midden Amerika

Net als Mexico zijn de landen van Midden Amerika door hun nabijheid en hun eigen gebrek aan ontwikkeling en soms oorlogssituaties, flinke leveranciers van immigranten.

In de jaren tachtig, toen er in Nicaragua, El Salvador en Honduras oorlogen werden gevoerd of dictators de scepter zwaaiden, kwamen veel vluchtelingen naar de VS. Ook nu de rust (relatief) is weergekeerd, is Amerika nog steeds aantrekkelijk als land om een beter leven te krijgen.

Hoewel de culturele verschillen met Mexicanen groot zijn en de gemeenschappen van deze etnische groepen gescheiden leven, worden ze in het spraakgebruik meestal samengevat als Hispanics.

De afgelopen jaren is er veel onrust ontstaan omdat sommige academici menen dat vooral de Mexicanen niet in staat zullen zijn (of niet willen) te integreren in de Amerikaanse samenleving. Zo betoogt professor Samuel Huntington van Harvard dat omdat Mexico zo dicht bij ligt en Hispanics steeds op en neer gaan, ze geen stimulans hebben om Amerikaan te worden. Volgens Huntington is de essentie van het Amerikaan zijn ook een Anglo-Saksische levenvisie.