Arthur Schlesinger Jr.

In 1991 publiceerde Arthur M. Schlesinger een boekje gericht tegen de politieke correctheidsgolf en de ondermijning van het onderwijs door verzet tegen western culture. Hij presenteerde het als een boekje over het uiteenvallen van Amerika in verschillende etnische eilanden.
Ook gedreven door angst dat groepen van verschillen etnische afkomst, verschillende geloven en talen, als ze in hetzelfde geografische gebied wonen tegen elkaar zullen opstaan als er niet iets is wat hen bindt, een common purpose. De VS hebben gewerkt, zeg S., ‘omdat ze redenen gebonden’ hebben voor etnisch verschillende mensen om zich te zien als deel van dezelfde natie. Wat was dat dan? De VS schept een brandnieuwe nationale identiteit, gedragen door individuen die , door oude loyaliteiten af te zweren en samen te werken om nieuwe levens te beginnen, ‘hun etnische verschillen deden wegsmelten’.

S. betreurt de ‘eruptie van etnicity’. Hoewel die goede gevolgen had, zoals het onderkennen van de bijdragen van minderheden aan de Amerikaanse cultuur, vindt hij dat het nu te ver gaat. ‘Het nieuwe etnische evangelie verwerpt de samenbindende visie van individuen van alle naties, gesmolten in een nieuw ras’. Zo wordt Amerika gezien als een groep van verschillende van elkaar onderscheiden identiteiten.