Je zult maar vriend van Trump zijn.

Niemand ontsnapt zonder schade aan een relatie met de psycho in het Witte Huis (nou ja, Niki Haley uitgezonderd).

Volgens anonieme zegslieden (heerlijk toch, zo hoor je nog eens wat over het Fire en Fury Witte Huis) zou Trump regelmatig de draak steken met Sean Hannity, zijn campagnemedewerker bij Fox News. Denk Derk Jan Eppink – nou, nee, toch maar niet, dat is te veel eer.

Hannity kwam de laatste week van de campagne nog het podium op om voor Trump te oreren en zijn collega’s van Fox, opgesloten in de pen, te beledigen. Dagelijks haalt hij een paar bruine neuzen bij Trump.

Maar Trump zelf, op dit terrein geen amateur, weet heel goed wat hij heeft aan Hannity. Het is een slijmbal die nooit een serieuze vraag stelt, schijnt Trump regelmatig te verkondigen. 

Trump houdt van de ‘back and forth with the press’ kakelde iemand van het Witte Huis. Yeah, zo lang het geen journalisten zijn die serieus willen worden of hem niet laten wegkomen met leugens of halve waarheden. 

We zitten in een interessante fase van Trumps presidentschap. Zonder meerderheid in het Huis en een ruggegraatloze garnaal als Paul Ryan, voormalig intellectueel van de Republikeinen, als opperbevelhebber, wordt het lastiger voor Trump. Hij is geërgerd dat hij verloor, dat hij in Frankrijk te kijk stond, dat ministers ontslagen moeten worden, enfin, zo’n beetje over alles. De wereld van een narcist is snel verpest als het tegenzit.

Maar ook Fox News zit in een lastige fase. Het nam afstand (een heel klein beetje) van Hannity en Pirro. Het zag er ook wel heel erg lullig uit. Een commentator stelde een week voor de verkiezingen ronduit: er is geen karavaan die Amerika bedreigt, laat u niet bang maken. En in het conflict met CNN of een president zijn perstoegang naar eigen believen kan reguleren, kiest Fox de kant van CNN.

Niemand hoeft medelijden te hebben met Hannity en zijn soort. Journalisten zijn ze niet en ook niet entertainers. Ze zijn waterdragers voor de machthebbers. Totdat ze hun nut verliezen en ze enkel slappen vaatdoeken blijken.