Wilders is geen fascist

Iedere paar weken duikt er wel weer zo'n verontwaardigde neuzelaar op die Wilders een fascist noemt. Meestal kijken ze er dan heel brutaal bij: kijk mij eens de dingen bij de naam noemen. Net Wilders dus. Veel meer dan een pose is het niet. Totale onzin namelijk, Wilders associëren met fascisme (net zo'n onzin als Wilders' eigen riedeltje waarin het islam koppelt met fascisme door het islamofascisme te noemen).
De meest recente schreeuwer in dit veld is Rob Riemen, directeur van Nexis en schijnbaar ‘cultuurfilosoof'. In de Opiniebijlage van de NRC van 26 september trekt hij flink van leer. Zijn stelling over de noodzaak van een denkende elite, niet alleen roepende doeners, of doeners die alleen maar roepen, deel ik. Maar dat impliceert wat mij betreft ook een terugkeer van de ideologie zodat je ook kunt uitleggen waar je standpunten op gebaseerd zijn. De rest van zijn verhaal stemt minder enthousiast.

Zijn stelling dat Wilders een fascist is, is onzin. Wat Wilders vooralsnog leidt is helemaal niets. Geen partij, geen beweging, alleen een golf in de peilingen van de Hond. De vergelijking met Mussolini en Hitler is ridicuul. Er zijn geen zwarthemenden er is geen ideologie, er zijn geen straatgevechten, geen massabijeenkomsten, laat staan hysterie. Er is een mannetje met een aanhang in opiniepeilingen, that's all. Riemen gaat hier totaal over the top. Dat is des te beschamender omdat hij net heeft opgeroepen tot een denkende elite. Dan moet je niet met dit soort algemeenheden aankomen. Inderdaad vindt Wilders één zondebok, de islam, maar het denken daarachter is weinig systematisch en vooral paranoïde. Dit gemankeerde denken met de holocaust vergelijken is onterecht en gemakzuchtig. Alsof Riemen maar één modelletje heeft waarin hij Wilders wil persen. Van een intellectueel verwacht je meer.

Als Riemers zwarte racisten fascisten noemt en diep gelovige evangelische gekken, dan is hij de kluts kwijt. Volgens Riemers is het flauwekul dat je Wilders geen fascist mag noemen tot hij concentratiekampen wil inrichten. Dit is bullshit. Mussolini's fascisme (de versie die er eerder was) hield zich daar niet mee bezig, wel met afgeven op de elite en vervolgens zelf de elite worden. Ik weet niet of de ideologie van Wilders anti-democratisch is. Wat is het bewijs daarvan? Riemen is een gemakzuchtige intellectueel als hij denkt met deze gemeenplaatsen weg te komen.
Ik vind niet gecorrumpeerde elites een risico maar klungelige denkers zoals Riemers die geen vertrouwen hebben in de kracht van westerse cultuur en ons politieke systeem.

Hoe een man die zo ongenuanceerd om zich heen maait in zijn boek een pleidooi kan houden voor ‘het hooghouden van klassieke Europese humanistische waarden' is me een raadsel. Hij doet het zelf niet. Zijn stellingen over een leidende culturele elite die het ‘fascistische gevaar' kan keren zijn uit het ongerijmde en op de keeper beschouwd tamelijk onzinnig. Wat een tegenvaller, deze cultuurfilosoof.