Weg met ons, de PvdA denkt na over de toekomst

Het is niet nodig om nog veel woorden vuil te maken aan het nieuwe strategische plan van de PvdA. Laten we maar kijken wat het wordt. Dat ik het toch doe komt door de gelekte mail. Die stemt niet vrolijk over de manier van denken binnen de Nederlandse sociaal democratie.

Het is niet alleen dat stupide plan om allochtone rotjong harder aan te pakken, alsof dat het grootste, het enige probleem is van Nederland, of zelfs maar een groot probleem. De PvdA had zichzelf al gediskwalificeerd met zijn treurige wij-zij integratienota en daarin past deze probleem analsye wel. Helaas, in zoverre niets nieuws onder de zon.

Maar wat me diep pessimistisch stemt is de gedachtenwereld die uit de mail stemt en die blijkbaar gemeengoed is onder deze strategische denkers. Het moet afgelopen zijn met het multiculti theedrinken, vindt het grote licht dat deze email opstelde. Voor mij blijkt daaruit dat de PvdA, als een inderdaad hopeloos verloren clubje, het wereldbeeld heeft overgenomen van zijn grootste tegenstanders, van degenen die de sociaal democraten het meest haten. Als een omgekeerde geuzenactie accepteert de PvdA nu als zijn eigen denken dat ze teveel hebben theegedronken. De volgende stap is een schuldbelijdenis: ja, Bosma heeft gelijk, wij zijn sinds 1977 keer op keer afgetroefd door de pluchezitters, maar we zijn wel verantwoordelijk voor alles waar we verantwoordelijk worden gesteld, maakt niet uit wat. Mea culpa, mea culpa. Het moet maar eens afgelopen zijn met ons cultureel marxisme, ons multiculturalisme. Weg met ons.

Een oprechte analyse van wat de echte problemen van de samenleving zijn en hoe de PvdA in deze verdomhoek terecht is gekomen – twee heel verschillende dingen trouwens – kan best stilstaan bij de fouten die gemaakt zijn. Maar neem de analyse van je tegenstander over, inclusief woordgebruik en kwalificaties, en je bent al bij voorbaat verloren. Wat is eigenlijk het verschil met de perfide Maxime Verhagen en zijn ‘terechte angst’ voor alles buitenlands?

De mail is gelekt door de regeringskrant en natuurlijk ruim uitgebuit ook al is het maar een mail, maar goed, dat is deel van het spel, moet je maar niet zo dom zijn om domme mails te sturen. Maar als de denkwereld in de mail die van de PvdA anno 2011 is, dan is Job Cohen gedoemd. De partij is het eens met de Stichting van het Verbieden dat Cohen een slappe theedrinker is. Zet hem dan meteen maar aan de dijk. De man kan geen kant meer op als zijn eigen partij de verwijten van zijn grootste demoniseerders overneemt. Exit Cohen.

Het is deprimerend om de me-too stupiditeit van de grootste oppositiepartij te zien en geheel voorspelbaar dat de SP die rol als grootste gaat overnemen. Mijn suggestie aan de sociaal democraten is om eens te beginnen vast te stellen wat er goed is aan onze samenleving, wat we daarvan willen behouden en hoe en in welke mate de sociaal democratie daarvoor verantwoordelijk is en dus succes kan claimen. Durf verdomme eens luidop te zeggen dat het ongelooflijk goed gaat met de Nederlandse integratie en dat we dat danken aan onze verzorgingsstaat, aan ons onderwijs, aan onze inclusieve samenleving. Dat Rutte/Wilders de basis wegslaat onder wat onze samenleving tot een succes maakt.

Wil je een echt probleem aan de kaak stellen? Schei dan eens uit over die paar Marokkaanse rotjong en maak je zorgen over de Nederlandse jeugd in brede zin. Zet alle incidenten van het afgelopen jaar maar eens op een rijtje, inclusief structurele zuipkeet problemen en autochtone achterstand, en kijk maar eens wat voor probleem daaruit op duikt.

Als het me-too denken dat blijkt uit deze email de essentie is van het PvdA denken, dan kunnen ze beter de handdoek in de ring gooien. Jazeker, het kabinet krijgt op sommige terreinen steun van de bevolking en het is goed eens te kijken of je nog wel voor cultuursubsidies, publieke omroep en andere ouderwetse mormels moet zijn. En de lege maatregel-per-dag strategie van Opstelten wekt de schijn, geholpen door de regeringskrant, dat er iets gebeurt – de misdaadcijfers lopen al jaren terug maar nu claimt Rutte/Wilders dat. Wil je daar in meegaan? Je legt het af tegen de echte opstokers.

En laat je niet door De Hond cijfers opjagen om een wedstrijdje ver-pissen aan te gaan met de populisten, die van de onverdachte aard zoals Wilders en zijn kompaan, of de would be meelopers als Verhagen en Rutte.

Vertel een verhaal. Waarom het veel beter gaat met Nederland dan die negatievelingen ons wijsmaken en waarom hun ontmantelen van dat succes op de lange termijn desastreus is. Een eigen verhaal. Het was een sombere week voor sociaal democraten. In Noorwegen reageerden ze met energie en optimisme, in Nederland willen ze allochtone rotjong harder aanpakken. In Noorwegen regeren ze, in Nederland zijn ze op deze manier gedoemd tot de ondergang.