Vrouwen

Vrouwen komen verder in Amerika

 

Gedurende de Clinton jaren zat een vriendin van Hillary Clinton in Den Haag als Amerikaanse ambassadeur. Aan het begin van haar termijn nodigde Cynthia Schneider een aantal journalisten uit voor een etentje. Een van de punten die ze gedreven maakte was haar verbazing over de lage arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland. Er werd niet veel over gediscussieerd. Het is duidelijk dat in de VS meer vrouwen werken dan in Nederland. Van die vrouwen die werken bereiken er ook veel meer een hoge positie. Veertien procent van de bedrijven wordt gerund door vrouwen (waaronder kanjers als E-Bay, Hewlett Packard, Xerox) en in veel raden van bestuur zitten vrouwen. Onze ambassadeur dook later nog op in de Raad van Commissarissen van Ahold, een benoeming die ze vooral dankte aan haar vrouw zijn. Vermoedelijk heeft ze er weinig plezier aan gehad.

Waarom wel in Amerika? Volgens een bureau dat het intercultureel management materiaal gebruikt van Geert Hofstede is Amerika een masculien land. In dat soort landen (ook Japan en Engeland) vindt men presteren belangrijk. In landen die laag scoren op deze factor is samenwerken belangrijker. Anderen geloven dat Amerikanen er harder voor willen werken, monomaner met hun carrière bezig zijn. Ze voelen zich minder schuldig over huiselijke afwezigheid, het missen van de kinderen en dergelijke. Ze besteden ook tijd aan hun netwerk.
Volgens ex kamerlid Marjet van Zuijlen die er in Amerika onderzoek naar deed, zijn Nederlandse vrouwen ‘een stelletje tutten, echt waar'. Zij pleit voor het aanhouden van streefcijfers door bedrijven als enige manier om de achterstand in te halen.

Vrouwen die vrouwelijke eigenschappen gebruiken om carrière te maken worden babes genoemd, vrouwen die de beuk erin gooien bitches. Kinderen schijnt een slechte combinatie te zijn met carrière.

Een groot verschil is dat tijdens de oorlog de Amerikaanse vrouwen massaal de fabriek in gingen. Na de oorlog vertrokken de meesten weer, maar wat ze hadden geproefd smaakte naar meer.

Een van Hillary Clintons meer omstreden uitspraken was dat ze in plaats van als professional actief te zijn toch ook ´thuis had kunnen blijven om koekjes te bakken´. Omstreden omdat veel vrouwen dat als een heel prima bestemming vinden. Ook zonder glazen plafond haken veel vrouwen af in de professionel rat race. Slechts 67 procent van alle vrouwen met een MBA werkt full time, tegen 95 procent van de mannen. De meesten deden dat niet omdat ze tegen een glazen plafond opbotsten maar omdat ze andere prioriteiten in hun leven hadden. Of, zoals de New York Times het in oktober 2003 formuleerde± ´Vraag± waarom komen vrouwen niet aan de top? Antwoord: omdat ze dat niet willen.´