Kreeft

De beste tijd om kreeft te eten is in het najaar, als de eerste stevige koude al in de lucht zit. New England kreeften veranderen van schild in de vroege zomer, en in oktober/november zijn ze ruim volgroeid in hun nieuwe omhulsel. Ze zijn nu ook optimaal vers, omdat de vissers van New England erg actief zijn en die van Canada hun winterpauze al zijn begonnen.

Er zijn, menen mensen die het kunnen weten, drie manieren om kreeft te eten. De eerste is de meest gebruikelijke. Je zoekt een kreeft-restaurant in een rustieke omgeving – er is er een iedere vijftien kilometer van Greenwich, Connecticut, tot Calais, Maine. Ze heten Lobster Bake, Bar, Boat, Bowl, Claw, Cokker, Cottage, Cove, Den, House, Hut, Hutt, In the Rough, Landing, Locker, Pier, Pool, Pot, Pound, Shack, Shanty, Shed, Smack, Tail, Tale, Tent, Trap of Wharf. Als het echte seizoensgebonden op kreeft gerichte restaurants zijn, kunt u de levende kreeft vaak uitzoeken in een tank. Hij wordt ter plaatse gewogen (minstens drie pond voor twee personene) en vervolgens in het hete water gestopt. Overigens kookt men de kreeft in Connecticut, Rhode Island en New Hampshire, maar stoomt men hem in New Hampshire en Maine. Ik heb geen voorkeur.

Als u de kans krijgt een clambake mee te maken, laat dan uw reisplannen varen, stop en geniet. Een clambake is seafood plus gezelligheid. Kerken, gezinnen, uitgebreide families, bedrijven en wat al niet organiseren deze zoals anderen een picknick plannen. Helaas nemen ze in aantal af (weinig Nederlandse bedrijven gaan meer picknicken of barbecuen). Een traditionele clambake vindt plaats in Rehoboth, Massachusetts in oktober en november, in een van de traditionele plekken daarvoor, de Francis Farm.

Een clambake bestaat, onder meer, uit clam chowder (die per regio verschilt, al of niet met tomaten en/of melk gemaakt), clam cakes, soft-shell clams met bread-andbutter pickles, pollack fillets in kleine papieren zakjes, gewone en sweet potatoes, uien, worst, sweet corn, koffie en watermeloen. Soms worden mosselen en kreeften toegevoegd, maar dat is niet zoals het traditioneel hoort. Gebarbecuede kippen en andersoortig vlees en gevogelte zijn eigenlijk uit den boze.

Onderdeel van de lol zijn acitviteiten als zaklopen, waterballon vangen, enfin, alles wat op koekhappen lijkt.