ACLU

Klik hier voor een langer achtergrondverhaal over de ACLU

ACLU staat voor American Civil Liberties Union, een gerespecteerde organisatie die optreedt om de burgerrechten te beschermen. Ze doet dat nogal rigoureus. Zo verdedigde de ACLU ook het recht van neonazi’s om te demonstreren in een Joodse wijk van Detroit.

In Republikeinse kringen vinden ze de ACLU een linkse, selectief verontwaardigde club. Dat komt onder meer omdat Republikeinse regeringen sneller de aanvechting voelen om burgerrechten in te perken en dan de ACLU op hun dak krijgen. Dat is lastig en de Republikeinen gebruiken de ACLU graag als een soort scheldwoord. In 1988 werd Michael Dukakis ervan beschuldigd dat een ‘card carrying member’ te zijn – analoog aan de McCarthy communistische beschuldigingen in de jaren vijftig. Het was een toevoeging aan de Republikeinse litanie die moest laten zien dat Michael Dukakis niet een gematigde, effectieve gouverneur was maar een linkse radicaal. Het werkte, onder meer omdat Dukakis zich niet verdedigde.

De haat van rechts dankt de ACLU ook aan haar stellingname in kwesties met betrekking tot de scheiding van kerk en staat, waarin zij volhoudt dat kerkelijke instellingen geen overheidssubsidies mogen ontvangen. Ook de consequente aanval op de ‘rechten’ die de toenmalige segregationisten in het Diepe Zuiden meenden te hebben om zwarte medeburgers te discrimineren heeft daaraan bijgedragen. Bovendien maakt de ACLU zich sterk voor de rechten van gearresteerden en gevangenen en heeft ze de relatief hoge percentages ter dood veroordeelden meeen Afro-Amerikaanse achtergrond aangekaart. Genoeg om de ACLU de favoriete boksbal van de Republikeinen te maken.